Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Greylock Capital: Positive για την Ελλάδα, αλλά το 3ετές ομόλογο δεν θα το αγοράσει - Τι προτιμάει;

Greylock Capital: Positive για την Ελλάδα, αλλά το 3ετές ομόλογο δεν θα το αγοράσει - Τι προτιμάει;
Τα τριετή ομόλογα δεν ταιριάζουν στο προφίλ της Greylock....
Positive (θετική) για τις προοπτικές της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας δηλώνει το Greylock Capital, ένα από τα funds που πρωτοστάτησαν στην ιστορικών διαστάσεων αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012.
Ωστόσο το Greylock Capital γνωστοποιεί πως δεν θα επενδύσει στην επικείμενη έκδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου.
"Θεωρούμε πιο ελκυστικά τα 5ετή και 10ετή ελληνικά ομόλογα, από το 3ετές που θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας", δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Andrey Popel, διευθυντικό στέλεχος της Greylock Capital.
"Τα τριετή ομόλογα δεν ταιριάζουν στο προφίλ της Greylock, καθώς οι μεγαλύτερες λήξεις είναι πιο ελκυστικές με βάση τις αποδόσεις", σημειώνει επίσης.
"Η έκδοση βραχυπρόθεσμου ελληνικού ομολόγου κρίνεται δελεαστική, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν συνοδεύεται και από αρκετούς κινδύνους", ανέφερε νωρίτερα σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, παρακολουθώντας στενά τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές τις προσεχείς ημέρες.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα μπορεί να θεωρεί δελεαστική τη νέα έκδοση 3ετούς ομολόγους τις επόμενες ημέρες, ωστόσο με την κίνηση αυτή ίσως δώσει την εντύπωση πως έχει άμεσο πρόβλημα αναχρηματοδότησης...
Μόλις δύο χρόνια μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδας και τον πραγματικό κίνδυνο για έξοδο από το ευρώ, η Αθήνα επέστρεψε στις αγορές τον περασμένο Απρίλιο, μέσω έκδοσης 5ετούς ομολόγου. Πρόκειται για μια από τις ταχύτερες επανόδους για ένα χρεοκοπημένο κράτος. Φέτος, η Ελλάδα αναμένεται να βάλει φρένο στην 6ετή ύφεση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.  
Η έκδοση 3ετούς ομολόγου θα δώσει τη δυνατότητα στην Αθήνα να αντλήσει κεφάλαια με τρόπο εξαιρετικά φθηνό. Σύμφωνα με τις προσδοκίες, το επιτόκιο της 3ετούς έκδοσης θα κινηθεί πέριξ του 3%.
Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters, τον περασμένο μήνα, πως η Ελλάδα στοχεύει στην έκδοση ομολόγου τον Ιούλιο, προκειμένου να αντληθούν 2 με 3 δισ. ευρώ.
Όμως η Αθήνα θα θυσιάσει ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά του χρέους της: Δεν έχει κανένα ομόλογο να αποπληρώσει τα επόμενα 5 χρόνια, σε αντίθεση με όσα ισχύουν για το ήμισυ του ισπανικού και ιταλικού χρέους.
"Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα όπου όλα έχουν πλήρως διορθωθεί. Αν συμβεί το οτιδήποτε τα επόμενα τρία χρόνια, το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξουν οι πάντες θα είναι αυτό το 3ετές ομόλογο", δηλώνει ο Gianluca Ziglio, της Sunrise Brokers.
Να σημειωθεί εδώ πως βάσει σχεδιασμών - και μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) το 2012 - η Ελλάδα έχει ελάχιστες αποπληρωμές ομολόγων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Μια έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους είναι αντίθετη με τις τάσεις που ακολουθεί η Ευρωζώνη, προσθέτει το Reuters.
"Η μεγαλύτερη ανησυχία μας για την Ελλάδα είναι το πολιτικό σκηνικό", δηλώνει από την πλευρά του ο Robert Tipp, της Prudential Fixed Income.
"Η κατάσταση μοιάζει καλύτερη πλέον, ωστόσο η πολιτική παραμένει πάντα ένας κίνδυνος. Για τον λόγο αυτό είναι προτιμότερη η έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους", προσθέτει ο ίδιος.
"Εάν η έκδοση του 3ετούς ομολόγου προκαλέσει αυξημένη ζήτηση, τότε τα ελληνικά ομόλογα θα επιδοθούν σε νέο ράλι και η κυβέρνηση ίσως προχωρήσει στην έκδοση 7ετούς ομολόγου στη συνέχεια...", σημειώνει επίσης το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης