Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ - Αποδέχτηκε την πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Ισραήλ - Αποδέχτηκε την πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αποφασίστηκε από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας
Το Ισραήλ έκανε δεκτή μια πρόταση της Αιγύπτου για άμεση κατάπαυση πυρός και εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το πολιτικό τμήμα της Χαμάς, που ελέγχει την Γάζα, δεν έχει προβεί σε επίσημες δηλώσεις.
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, το οποία συγκλήθηκε από τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, ψήφισε την έγκριση της εκεχειρίας σήμερα (15/7) το πρωί, λίγα λεπτά πριν από την ώρα, που είχε προταθεί ως ώρα έναρξής της.
Ωστόσο, το ένοπλο τμήμα της Χαμάς χαρακτήρισε την πρόταση ως «παράδοση» και αρνείται να καταθέσει τα όπλα, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί την πρόταση.
Αντιθέτως, απειλούν με ισχυροποίηση των επιθέσεων, οι οποίες θα γίνουν «πιο βίαιες και έντονες», εκτός και αν το Ισραήλ συμφωνήσει να απελευθερώσει τους κρατούμενους και συνεργαστεί με την Αίγυπτο, ώστε να άρει τους οικονομικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη Γάζα.
Η πρόταση πιέζει για άμεση κατάπαυση των πυρών, που θα ακολουθηθεί από μια σειρά συναντήσεων, στο ουδέτερο έδαφος του Καΐρου, υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.
Τα συστατικά της πρότασης δεν προκαλούν έκπληξη, δηλώνει ειδικός αναλυτής του BBC, καθώς μια τέτοια φόρμουλα έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν για αντίστοιχες καταστάσεις, ενώ είναι η πιθανότερη οδός προς την επίλυση των διμερών προβλημάτων.
«Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα λειτουργήσει», δήλωσε, ωστόσο, ο ειδικός.

Σύμφωνα, με τις αρχές των Παλαιστινίων, τουλάχιστον 192 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις εναέριες επιθέσεις των Ισραηλινών, που ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα, ενώ 1,4 χιλ. έχουν τραυματιστεί.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 75% όσων έχασαν τη ζωή τους, είναι άμαχοι πολίτες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.
Από την πλευρά των Ισραηλινών, έχουν αναφερθεί τέσσερις τραυματίες, αλλά δεν έχουν καταγραφεί θύματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης