Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ενίσχυση των μικρομεσαίων με στόχο την ανάκαμψη ζητεί ο Γ. Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ) - Σε δύο βασικούς άξονες οι προτάσεις για τον ΟΑΕΕ

Ενίσχυση των μικρομεσαίων με στόχο την ανάκαμψη ζητεί ο Γ. Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ) - Σε δύο βασικούς άξονες οι προτάσεις για τον ΟΑΕΕ
Μείζοντα προβλήματα του κλάδου τα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
Την ανάγκη να μπει η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής σε διαφορετική περίπτωση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανάκαμψη επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, με αφορμή τα μείζονα προβλήματα του κλάδου όπως τα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά όποια μέτρα λαμβάνονται είναι προς την κατεύθυνση «της ολιγοπώλησης της αγοράς» και ζητεί να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης και προστασίας του ταμείου και του κλάδου.
Στις επιχειρήσεις, «απασχολείται το 85% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στις μικρές –με έως 9 άτομα- απασχολείται το 57% και παράγεται περίπου το 70-75% της προστιθέμενης αξίας στη χώρα» σημειώνει και προσθέτει πως «τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν ελήφθη κανένα μέτρο στήριξης ή προστασίας τους».
Μάλιστα ως πρόσφατο παράδειγμα αυτής της πολιτικής αναφέρει την απόφαση για τα καταστήματα τις Κυριακές: «Με τον νόμο 4177 καθιερώθηκε να είναι ανοιχτά όλα τα καταστήματα για επτά Κυριακές και τις υπόλοιπες 45 να ανοίγουν με απόφαση του οικείου περιφερειάρχη.
Σχετικά με τη θετική προσέγγιση του υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια, στα ζητήματα των «κόκκινων» δανείων και της μείωση του ΦΠΑ, ο κ. Καββαθάς εκτίμησε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα για χρηματοδότηση.
Το άλλο μείζον θέμα του κλάδο είναι το ασφαλιστικό με τον «ΟΑΕΕ να βρίσκεται στο κόκκινο», αναφέρει ο κ. Καββαθάς και εξηγεί: «Η περσινή χρήση έκλεισε με έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ. Από τους περίπου 600.000 ενεργούς ασφαλισμένους οι 360.000 αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους. Αυτοί μαζί με τις οικογένειές τους ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο και είναι εκτός νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».
Έπειτα από μελέτη του Ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων, η ΓΣΒΕΕ, από κοινού με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) έχει διαμορφώσει πρόταση με δύο βασικούς άξονες.
- Για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι αδύνατον να καταβληθούν ακόμη και σε 100 δόσεις - εάν λάβουμε υπόψη ότι η μέση οφειλή στον ΟΑΕΕ είναι 15- 20.000 ευρώ- η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει: Να κεφαλαιοποιηθούν και να «παγώσουν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, και να μεταφερθεί ο χρόνος κατά τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί εισφορές ως πλασματικός στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, με δυνατότητα εξαγοράς του, όπως γίνεται με τα χρόνια σπουδών ή στράτευσης.
- Ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα οι ασφαλισμένοι να μπορούν να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία, ώστε να επανενεργοποιηθεί ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών, να ξαναποκτήσουν ασφαλιστική συνείδηση και ταυτόχρονα να ενισχυθούν τα έσοδα του ταμείου.
«Έχουμε εκτιμήσει» καταλήγει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, «ότι από τους 360.000 εάν επανενεργοποιηθούν οι 200.000 τα έσοδα του ταμείου θα είναι 540 εκατ. ευρώ, μέσα σε έναν χρόνο- περίπου όσο το έλλειμμα το 2013».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης