Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΣΕΕ – Τελείως αναποτελεσματικό για το εμπόριο το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

tags :
ΕΣΕΕ – Τελείως αναποτελεσματικό για το εμπόριο το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
Το 78% των επιχειρήσεων κάνει λόγο για μη ικανοποιητικό τζίρο
Τελείως αναποτελεσματικό χαρακτηρίζει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ο εμπορικός κόσμος καθώς σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, τα περισσότερα από τα εμπορικά καταστήματα που άνοιξαν, δεν ικανοποιήθηκαν από το τζίρο που έκαναν.
«Όπου υπήρχαν ανοικτά μαγαζιά και ειδικότερα στην Αθήνα, μάλλον λειτούργησαν ως «κράχτες» και «τουριστικό ντεκόρ», αφού λίγοι ήταν οι πελάτες που τα επισκέφθηκαν, λιγότεροι αγόρασαν ενώ ελάχιστοι ήταν οι τουρίστες καταναλωτές» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης.
Συγκεκριμένα η ΕΣΕΕ διερεύνησε την κίνηση στην αγορά την Κυριακή των καλοκαιρινών εκπτώσεων (20/7) με τηλεφωνική έρευνα σε δομημένο ερωτηματολόγιο σε τυχαίο δείγμα 227 εμπορικών επιχειρήσεων στις εμπορικές αγορές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και ορισμένων σημαντικών περιφερειακών αγορών της Αττικής (Πειραιάς, Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Περιστέρι, Ν. Ιωνία, Ν. Σμύρνη).
Το κύριο κριτήριο για την επιλογή της επιχείρησης ήταν η εγκατάστασή της σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους στα κέντρα πόλεων.
Βάσει της έρευνας, το 40% των επιχειρήσεων δεν άνοιξε καν το κατάστημα την Κυριακή 20 Ιουλίου.
Για τα καταστήματα που άνοιξαν, υπήρξε σχετική ταύτιση των απόψεων των επιχειρηματιών αναφορικά με την πορεία του τζίρου και της κίνησης της επιχείρησης την Κυριακή, σε σύγκριση με τις άλλες Κυριακές.
 Έτσι, ποσοστό 78% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένο αφού ο τζίρος της Κυριακής ήταν πολύ μικρότερος σε σύγκριση τόσο με την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, όσο και με την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το συμπέρασμα αυτό αν και μπορεί ως ένα βαθμό να αιτιολογηθεί λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και όσον αφορά την εγχώρια κατανάλωση, δεν αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο σχετικά με την προσδοκώμενη κατανάλωση από τον τουρισμό.
«Ιδιαίτερα για το κέντρο της Αθήνας και με δεδομένο ότι η τουριστική κίνηση είναι σαφώς αυξημένη, οι προσδοκίες ήταν μεγάλες, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του μέτρου. Άλλωστε, το κυριακάτικο άνοιγμα στηρίζεται κυρίως στο επιχείρημα του τουρισμού. Κι όμως ιδίως για το κέντρο της Αθήνας δεν υπήρξε καμία θετική απάντηση για την πορεία του τζίρου εχθές σε σύγκριση με τις προηγούμενες Κυριακές» αναφέρει η ΕΣΕΕ.
Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι απαντήσεις των εμπόρων αναφορικά με την αύξηση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης από το άνοιγμα της Κυριακής.
Το 64% επιβαρύνεται από το άνοιγμα ενώ ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό, το 36% δείχνει ότι κρίνει αμελητέα έως και μηδενική την επιβάρυνση.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόσληψης υπαλλήλου με αφορμή το άνοιγμα της επιχείρησης την Κυριακή, όλοι σχεδόν οι έμποροι απαντούν αρνητικά όχι μόνο για τώρα αλλά και για το μέλλον, γεγονός που δείχνει ότι το εν λόγω μέτρο δεν πρόκειται να οδηγήσει και σε αύξηση της απασχόλησης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης