Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΣΕΕ: Μειούμενη βαίνει η κίνηση στα καταστήματα τις πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων

ΕΣΕΕ: Μειούμενη βαίνει η κίνηση στα καταστήματα τις πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων
Η πλειονότητα των εμπόρων δηλώνει καθόλου ικανοποιημένη ή όχι και τόσο ικανοποιημένη από το επίπεδο των πωλήσεων σε έρευνα της Συνομοσπονδίας
Μειούμενη βαίνει η κίνηση στα καταστήματα τις πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων, όπως καταδεικνύεται από έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Οι πωλήσεις των καταστημάτων κινούνται στα ίδια ή και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, καθώς σύμφωνα με την έρευνα το 51% των εμπόρων πραγματοποίησε αντίστοιχες πωλήσεις με τις περσινές, το 44% είχε φέτος μειωμένες πωλήσεις και μόνον το 5% είχε αυξημένες πωλήσεις (κυρίως σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης).
Αντιθέτως με την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων, τη δεύτερη οι πωλήσεις στην πλειονότητα των καταστημάτων κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, με το 29% των εμπόρων να δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο από το επίπεδο των πωλήσεων και το 63% να σημειώνει ότι οι πωλήσεις κινήθηκαν σε «όχι και τόσο ικανοποιητικά» επίπεδα. Μόλις το 8% των ερωτηθέντων δηλώνει «μεγάλη ικανοποίηση» από τις πωλήσεις που πραγματοποίησε το εν λόγω διάστημα.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους, οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου το εν λόγω διάστημα των θερινών εκπτώσεων κινήθηκαν πτωτικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη θερινή εκπτωτική περίοδο.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως ο Πειραιάς, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Λάρισα, η υποχώρηση στο λιανεμπόριο κυμάνθηκε μεταξύ 10% και 20%, ενώ ακόμη και σε τουριστικές περιοχές, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα, η αυξημένη τουριστική κίνηση δεν μεταφράστηκε σε αύξηση της εμπορικής κίνησης.
Συγκεκριμένα, συγκριτικά με τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο τα τουριστικά είδη σημειώνουν τις πρώτες δύο εβδομάδες πτώση κατά 30%, στα Χανιά κατά 20%, ενώ στη Ρόδο όπως και στην Κέρκυρα, η αγορά κυμάνθηκε ελαφρώς υποτονικά αλλά κοντά στα περσινά επίπεδα.
Κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της καταναλωτικής κίνησης, σύμφωνα με τους εμπόρους, διαδραμάτισε η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων από την εφορία, πριν και κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, γεγονός που πολλοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι «πάγωσε» την αγορά.
Παράλληλα, σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, επισημαίνεται ότι ο αριθμός εκείνων που άνοιξαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή είναι πολύ μικρός, ενώ υπενθυμίζεται ότι, και την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων (20 Ιουλίου) είχε διαπιστωθεί ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων δεν παρέμειναν ανοιχτά (Αθήνα: 40%, Θεσσαλονίκη: 57%).
Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, για τα καταστήματα που άνοιξαν, υπήρξε σχετική ταύτιση των απόψεων των επιχειρηματιών αναφορικά με τον τζίρο της Κυριακής, καθώς, οι περισσότεροι που επέλεξαν να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους δήλωσαν από «λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι» από τον τζίρο που πραγματοποίησαν τις δύο Κυριακές του Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης