Επιχειρήσεις

To εμπορικό κέντρο της Blackrock στη «χρεοκοπημένη» Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει - Η απόφαση του ΣτΕ και τα σχέδια της εταιρείας

To εμπορικό κέντρο της Blackrock στη «χρεοκοπημένη» Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει - Η απόφαση του ΣτΕ και τα σχέδια της εταιρείας
Το εμπορικό κέντρο θα κατασκευαστεί στο πρώην εργοστάσιο της Κλωστουφαντουργίας Μουζάκη
Πριν από δύο εβδομάδες στην πρώτη θέση του πίνακα επικινδυνότητας για χρεοκοπία, η Blackrock τοποθέτησε την Ελλάδα.... υψηλότερα ακόμη και από την Αργεντινή!
Η Blackrock είναι ο επενδυτικός όμιλος που θέλει να επενδύσει στη χώρα μας 300 εκατ. ευρώ μέσω της δημιουργίας ενός εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί εφόσον η Ελλάδα θεωρείται ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, να θέλει κάποιος να τοποθετήσει τα κεφάλαια του εδώ;
Εκτός και αν συντρέχουν άλλοι λόγοι...
Η Blackrock πάντως βρέθηκε προ ημερών αντιμέτωπη με το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου αποφάσισε την έκδοση νέου προεδρικού διατάγματος στο οποίο θα προβλέπεται μειωμένος συντελεστής δόμησης στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος όπου θα κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο Academy Gardens.
Φορέας της επένδυσης, η οποία αρχικώς όπως είχε ανακοινωθεί θα άγγιζε τα 300 εκατ. ευρώ, είναι η εταιρεία Artume Α.Ε., η οποία ανήκει στην επενδυτικό όμιλο της BlackRock.
Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχαν προσφύγει κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος αλλά και η εταιρεία Artume η οποία έχει αναλάβει να κατασκευάσει το εμπορικό κέντρο επιφάνειας 55.000 τ.μ. στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστουφαντουργίας Μουζάκη.
Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθεί Προεδρικό Διάταγμα το οποίο τροποποιούσε «τον συντελεστή δόμησης των οικοπέδων και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών».
Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, εξέδωσε τις υπ΄ αριθμ. 2261 και 2262/2014 αποφάσεις του με τις οποίες απέρριψε και τις δύο προσφυγές και ως εκ τούτου θα πρέπει να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα για την επίμαχη περιοχή το οποίο θα προβλέπει μειωμένο συντελεστή δόμησης.
Ειδικότερα το ΣτΕ δεσμεύει τη Διοίκηση ότι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα ακολουθήσει για το τμήμα αυτό, πρέπει να εναρμονιστεί με τους στόχους του ΟΡΣΑ για την περιοχή, με τις μελέτες του Δήμου Αθηναίων αλλά και τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος που συμφωνούν για μειωμένους συντελεστές (2,1 Σ.Δ. και 15 μ. ύψος). Στο ενδιάμεσο διάστημα δεν είναι δυνατό να εκδοθεί καμία οικοδομική αδεια.
Να σημειωθεί ότι στην Ακαδημία Πλάτωνος και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Κηφισού και Λένορμαν, η Artume έχει αποκτήσει από το 2007 εκτάσεις συνολικής επιφάνειας πλησίον των 20 στρεμμάτων, όπου στο παρελθόν στεγάζονταν εγκαταστάσεις της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, καταβάλλοντας ποσό της τάξεως των 37 εκατ. ευρώ.
Αντικείμενο της προωθούμενης επένδυσης είναι η ανάπτυξη ενός εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 55.000 τ.μ., με την επωνυμία Academy Gardens.
Η Artume είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού που συστήθηκε από τον ιδιοκτήτη της έκτασης, το επενδυτικό fund MGPA της Macquarie Group, που πριν από μερικούς μήνες εξαγοράστηκε από την αμερικανική BlackRock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης