Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς πώληση η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος – Ξεκινάει προσεχώς ο διαγωνισμός, το τίμημα και οι εκκρεμότητες

Προς πώληση η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος – Ξεκινάει προσεχώς ο διαγωνισμός, το τίμημα και οι εκκρεμότητες
Το ενδιαφέρον για την  Επενδυτική Τράπεζα δεν εστιάζεται μόνο στην τραπεζική άδεια που είναι δυσεύρετη αλλά και στις δραστηριότητες της που είναι αξιόλογες
(upd)διαδικασία πώλησης της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος ξεκινάει προσεχώς σύμφωνα με πληροφορίες.
Ωστόσο επειδή έχουν υπάρξει μεγάλες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία πιθανό σενάριο είναι ο διαγωνισμός να ξεκινήσει μάλλον τέλη Σεπτεμβρίου.
Η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος ειδικεύεται σε επενδυτικές και χρηματιστηριακές δραστηριότητες κατέχοντας σημαντικά μερίδια αγοράς.
Η τράπεζα ανήκε στην Marfin Popular Bank η οποία πλέον βρίσκεται στην τράπεζα Κύπρου ενσωματωμένη.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε κύκλους ενδιαφερομένων «όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο, ωστόσο στον διαγωνισμό δεν θα συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες, αντιθέτως funds, ιδιώτες και θεσμικοί θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον».
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων,  ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει και ο πρώην CEO της Εθνικής Απόστολος Ταμβακάκης μαζί με τους Β. Μπαλλή πρώην Eurobank και Θ. Πανταλάκη πρώην ΑΤΕ.
Η Επενδυτική Τράπεζα διαθέτει 152 εκατ ενεργητικό και 82 εκατ κεφάλαια τα οποία έχουν μειωθεί περαιτέρω.
Η τράπεζα κατά την υποχρεωτική πώληση περιουσιακών στοιχείων των κυπριακών τραπεζών στην Πειραιώς μεταβίβασε 365 εκατ δάνεια και πλέον δεν διαθέτει δάνεια προς τρίτους πλην θυγατρικών.
Ωστόσο η Επενδυτική Τράπεζα διεκδικεί απαίτηση 58 εκατ από τον διακανονισμό της συμφωνίας μεταβίβασης των 365 εκατ δανείων στην Πειραιώς (από την οποία διαδικασία υπέστη ζημία 17 εκατ).
Ωστόσο η Κύπρου πρέπει να τα διεκδικήσει και εν συνεχεία να καταφέρει να ανακτήσει μέρος της απαίτησης να την μεταβιβάσει στην Επενδυτική Τράπεζα αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό.
Η Επενδυτική τράπεζα διαθέτει 19 εκατ δάνεια εκ των οποίων 10 εκατ προβλέψεις και περίπου 43 εκατ καταθέσεις.
Συνολικά διαθέτει 157 εργαζόμενους που συνολικά αμείβονται με 8,982 εκατ ευρώ.
Το ερώτημα είναι ποια είναι η αξία της Επενδυτικής Τράπεζας;
Η εταιρία έχει αξία καθώς στο αντικείμενο που δραστηριοποιείται είναι από τις κορυφαίες, ωστόσο οι ζημίες, η μείωση των κεφαλαίων και η ασάφεια περί της απαίτησης των 58 εκατ οδηγεί στο εξής συμπέρασμα.
Η Επενδυτική τράπεζα δεν μπορεί να αξίζει πάνω από 1 φορά την λογιστική αξία αλλά το ερώτημα είναι ποια είναι η λογιστική αξία.
Στο παρελθόν η τράπεζα ίσως άξιζε 82 εκατ στην τρέχουσα συγκυρία ίσως να αξίζει λιγότερα αλλά προφανώς πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση της απαίτησης από την Πειραιώς τα 58 εκατ.
Το ενδιαφέρον για την  Επενδυτική Τράπεζα δεν εστιάζεται μόνο στην τραπεζική άδεια που είναι δυσεύρετη αλλά και στις δραστηριότητες της που είναι αξιόλογες.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:56 - 21 Αυγούστου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης