Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2015, λόγω μειωμένων εξαγωγών και αύξηση των επιτοκίων

Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2015, λόγω μειωμένων εξαγωγών και αύξηση των επιτοκίων
Η αύξηση των επιτοκίων, που προβλέπεται ότι θα συμβεί από τις αρχές του 2015, αναμένεται να ρίξει την εγχώρια κατανάλωση
Το 2015 οι εξαγωγές δεν θα μπορούν να αντισταθμίσουν την μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, οπότε θα υπάρξει επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας, ανακοίνωσε το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (BCC).
Για το 2014, ωστόσο, το Επιμελητήριο αναθεώρησε οριακά την εκτίμησή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, από 3,1% σε 3,2%, καθώς αναμένει ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί, ως αποτέλεσμα της πτώσης της ανεργίας.
Η ανεργία, που το β’ τρίμηνο του 2014 έπεσε στο 6,4%, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2008.
Η υποψία, ωστόσο, ότι στις αρχές του 2015 η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσει να ανεβάζει το επιτόκιο, ωθεί το Επιμελητήριο σε πρόβλεψη επιβράδυνσης της ανάπτυξης της οικονομίας.
Μια αύξηση των επιτοκίων θα ασκήσει ισχυρές πιέσεις στα χρεωμένα νοικοκυριά, τα οποία κατ’ επέκταση θα περικόψουν το καταναλωτικό τους κόστος, αναφέρει το MarketWatch.
Τον Ιούνιο, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, στα 2,5 δισ. στερλίνες, αν και η κυβέρνηση πήρε μέτρα για τη στήριξη των εξαγωγέων.
Ως αντίδραση, το Επιμελητήριο μείωσε την εκτίμησή του για το σύνολο των εξαγωγών το 2014 από αύξηση 1,9% σε αύξηση 0,8% και για το σύνολο των εξαγωγών το 2015, από 4,2% σε 4,1%.
Οι οικονομολόγοι του BCC, παρά ταύτα, αναθεώρησαν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για το ΑΕΠ το 2015, από 2,7% σε 2,8%, αφήνοντας αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2016 στο 2,5%.
«Η οικονομία μας είναι δυνατή, αλλά έχει τα προβλήματά της: δεν είναι αρκετά ισορροπημένη», υπογράμμισε ο οικονομολόγος του BCC, David Kern, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η πτώση στην κατανάλωση θα ισοσταθμιστεί από τις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις, κάτι που δεν θα γίνει άμεσα»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης