Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ο Μαντζούνης της Alpha είναι ορθολογιστής; - Γιατί απλά επικεντρώνεται στον βασικό στόχο, την ιδιωτικοποίηση

Γιατί ο Μαντζούνης της Alpha είναι ορθολογιστής; - Γιατί απλά  επικεντρώνεται στον βασικό στόχο, την ιδιωτικοποίηση
Είναι τυχαίο ότι η Alpha bank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα με την καλύτερη απόδοση σε σχέση με τις αυξήσεις κεφαλαίου και τα warrants;
Ο Δημήτρης Μαντζούνης ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha bank είναι ορθολογιστής τραπεζίτης.
Θα σκεφθείτε γιατί σχολιάζουμε με αυτό τον τρόπο.
Με αφορμή τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 6μήνου του 2014 ο Μαντζούνης, επικεντρώθηκε στον βασικό στόχο της τράπεζας που είναι η ιδιωτικοποίησης της.
Πως δηλαδή το 66,36% του ΤΧΣ θα γίνει μηδέν και θα αντικατασταθεί από ιδιώτες επενδυτές.
Δεν μίλησε για δάνεια, στα οποία η τράπεζα εμφάνισε περαιτέρω μείωση υπολοίπων αλλά εστιάστηκε στο γεγονός ότι ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις coverage ratio αυξήθηκε στο 58% και πήρε την πρωτιά από την Εθνική στο 56%.
(Παρεμπιπτόντως η Εθνική να αλλάξει στο δελτίο τύπου την αναφορά ότι το 56% coverage ratio είναι υψηλότερο γιατί εδώ και χιλιάδες χρόνια το 58% είναι υψηλότερο από το 56%).
Η Alpha bank διαθέτει 62,2 δισεκ. δάνεια από αυτά NPLs είναι το 33,6% ή 21 δισεκ. ευρώ ενώ οι σωρευτικές προβλέψεις φθάνουν τα 12,1 δισεκ. ή 58% κάλυψη των προβληματικών δανείων με προβλέψεις.
Ο Μαντζούνης λοιπόν εστιάστηκε στα ουσιώδη και στον βασικό στόχο που είναι η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.
Αν και δεν μας είπε πως θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός μέσω νέας ΑΜΚ, μέσω των warrants αλλά η ουσία είναι ότι η Alpha bank αποπλήρωσε τις προνομιούχες μετοχές 940 εκατ – ίσως κακώς στην πορεία αυτό θα φανεί – και διαθέτει tangible book value 8,6 δισεκ. με μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 54,1 δισεκ. που αυτό σημαίνει 16,3% core tier 1 όσο και η Εθνική τράπεζα.
Η Alpha bank διαθέτει capital buffer 4,4 δισεκ. έναντι του βασικού σεναρίου 8% core tier 1 και 5,8 δισεκ. έναντι του δυσμενούς σεναρίου με επάρκεια κεφαλαίων στο 5,5% στο adverse case σενάριο.
Η ιδιωτικοποίηση λοιπόν είναι ο βασικός στόχος της Alpha bank που αυτό σημαίνει μια στρατηγική οφέλους για τον μέτοχο της τράπεζας.
Μπορεί πολλοί να σκεφθείτε όταν η οικογένεια Κωστόπουλου δηλαδή, Γιάννης Κωστόπουλος, ξάδερφος Δημήτρης Μαντζούνης και ανιψιός Σπ. Φιλάρετος είναι μέτοχοι και διοίκηση ταυτόχρονα είναι εύλογο να ενδιαφέρονται για τους μετόχους.
Όμως το μοντέλο της Alpha bank είναι το πλέον επιτυχημένο.
Σκεφθείτε να είχε η Alpha bank κάποιο διορισμένο από το κράτος, αριστεριστή manager θα είχε μετατραπεί σε κατασκήνωση των Εξαρχείων και θα χρηματοδοτούσε το κάθε αποτυχημένο.  
Ο manager που είναι και μέτοχος έχει διπλή ευθύνη γιατί κατανοεί τον μέτοχο καλύτερα και μεριμνά για την διαχρονική καλή του απόδοση.
Είναι τυχαίο ότι η Alpha bank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα με την καλύτερη απόδοση σε σχέση με τις αυξήσεις κεφαλαίου και τα warrants;
Παρ΄ ότι αδικήθηκε στην έσχατη αύξηση κεφαλαίου των 1,2 δισεκ. με τιμή στα 0,65 ευρώ έναντι άλλων τραπεζών συνεχίζει να εμφανίζει την καλύτερη απόδοση.
Αυτό δεν συνέβη από τύχη αλλά από στρατηγική.
Επενδυτές όπως το Qatar ή το Hedge funds Paulson αλλά και διαχρονικά πλήθος ξένων επενδυτών προτίμησαν την Alpha bank γιατί το management είναι μέτοχοι της Alpha bank.
Σε άλλες τράπεζες, οι managers δεν έχουν ούτε μια μετοχή για να τα επισημαίνουμε όλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης