Τελευταία Νέα
Διεθνή

N. Gruevski (Πρωθ. ΠΓΔΜ): Γερμανία και ΕΕ επιθυμούν άμεσα λύση των προβλημάτων στα Δ. Βαλκάνια

N. Gruevski (Πρωθ. ΠΓΔΜ): Γερμανία και ΕΕ επιθυμούν άμεσα λύση των προβλημάτων στα Δ. Βαλκάνια
Ώστε όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στην ΕΕ εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη
Την πρόθεση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιτροπής να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή και να συμμετάσχουν στη διευκόλυνση της επίλυσης των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Nikola Gruevski.
O Gruevski σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ των Σκοπίων, μετά τη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, που διοργάνωσε χθες στο Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση, χαρακτήρισε ως «πολύ καλή» τη δίωρη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Κόσοβο) με την καγκελάριο της Γερμανίας An. Merkel και πρόσθεσε ότι στο πολιτικό τμήμα της συνάντησης που αφορούσε την ΠΓΔΜ, έγινε αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας.
«Πρακτικά, αυτό ήταν το μοναδικό θέμα που αναφέρθηκε στη συζήτηση για τη χώρα μας, για το οποίο τονίστηκε ότι είναι καλό να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς αποτελεί το βασικό πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου η Μακεδονία δεν έχει ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό δεν είναι μυστικό», υποστήριξε ο κ. Gruevski.
Προσέθεσε ακόμη ότι «νομίζω ότι τόσο εδώ στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες έχουν διαμορφώσει σαφή εικόνα πως η στασιμότητα σχετικά με την επίλυση του ζητήματος αυτού (σ.σ. της ονομασίας) οφείλεται, στην παρούσα φάση, στο γεγονός ότι ο νότιος γείτονάς μας δεν είναι έτοιμος να συζητήσει για εξεύρεση λύσης εξαιτίας άλλων προβλημάτων που επικαλείται. Όμως, το πρόβλημα παραμένει και εμείς το αισθανόμαστε περισσότερο από τον καθένα. Από την άποψη αυτή, στη συνάντηση εκφράσθηκε η ελπίδα ότι την επόμενη περίοδο θα υπάρξει μεγαλύτερη ενασχόληση και πως και η άλλη πλευρά θα επιδείξει περισσότερη κινητικότητα για την επίλυσή του».
Υπενθυμίζεται ότι στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την γερμανική καγκελαρία σχετικά με τη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρεται - μεταξύ άλλων - ότι οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη εξέφρασαν την ανάγκη να λυθεί επειγόντως η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, με διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές.
Υπενθυμίζεται ότι χθες κατά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης η Καγκελαρία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει πως «η ανάγκη να επιλυθούν όσο το δυνατόν συντομότερα τα εκκρεμή διμερή θέματα, προς το συμφέρον των σχέσεων καλής γειτονίας και της αυξημένης σταθερότητας στην περιοχή... Η διαφορά για την ονομασία μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας αποτελεί ένα από τα εκκρεμή διμερή θέματα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι αυτή η διαφορά πρέπει να λυθεί επειγόντως με διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές».
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, της Κροατίας, της Σλοβενίας και τέλος της Ε.Ε.
«Όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στην ΕΕ εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη. Η Γερμανία έχει συναίσθηση της ευθύνης της για το ειρηνικό, σταθερό και δημοκρατικό μέλλον της περιοχής που θα βασίζεται στο Κράτος Δικαίου και θα συνεχίσει να στηρίζει την περιοχή στον δρόμο προς αυτό το μέλλον» καταλήγει το γερμανικό ανακοινωθέν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης