Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street Journal: Πώς η απειλή των τζιχαντιστών της ISIS άλλαξε το παγκόσμιο σκηνικό

Wall Street Journal: Πώς η απειλή των τζιχαντιστών της ISIS άλλαξε το παγκόσμιο σκηνικό
Το διπλωματικό σκηνικό παραμένει ρευστό και επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανεξέλεγκτη πορεία των τζιχαντιστών
Ο φόβος φυλάει τα έρμα, λέει μια σοφή παροιμία, η οποία αποδεικνύεται σήμερα όσο ποτέ, υπό την απειλή της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης ISIS.
Το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω εξάπλωσης του Ισλαμικού Κράτους έχει θορυβήσει τα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει ωθήσει παραδοσιακούς εχθρούς σε ιδιόμορφες συμμαχίες ή κοινά συμφέροντα.
Η Wall Street Journal προσπάθησε να καταγράψει τα κοινά συμφέροντα που αναδύθηκαν.



Ειδικότερα, οι ΗΠΑ και το Ιράν, των οποίων οι σχέσεις παραδοσιακά είναι ψυχρές, επιθυμούν και οι δύο την ισχυροποίηση της ιρακινής κυβέρνησης με στόχο την αντιμετώπιση την απόκρουση των τζιχαντιστών του αυτοανακηρυγμένου χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ βρέθηκαν ξαφνικά να στηρίζουν τις δυνάμεις του Σύριου προέδρου, Bashar al-Assad, στον αγώνα τους να σταματήσουν την εξάπλωση της ISIS, αν και σε πρώτη φάση φαίνεται να στρέφονται στην απαλοιφή άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων.
Το Ισραήλ και η Αίγυπτος, από την άλλα, βρέθηκαν σύμμαχοι σε μια προσπάθεια περιορισμού της δύναμης της Χαμάς, και πλέον έχουν κοινά συμφέροντα και από τον επιδιωκόμενο περιορισμό της ISIS.
Μια περίεργη «συμμαχία» έχει αναδυθεί κόντρα στους τζιχαντιστές, μεταξύ Τουρκίας, Συρίας, Ιράκ και Κούρδων, καθώς αποτελεί, πλέον, κοινό συμφέρον η ενίσχυση της Peshmerga των Κούρδων, που υπό άλλες συνθήκες δεν ήταν και ιδιαίτερα επιθυμητή, από Τουρκία, Ιράκ και Συρία.
Ειρωνικά, Τουρκία και Κατάρ, επιθυμούν, πλέον, την ανατροπή του Ισλαμικού Κράτους, αν και οι δύο χώρες προώθησαν ξεχωριστά την ανάπτυξη του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, ή τουλάχιστον αυτό αναπτύχθηκε υπό την ανοχή τους.
Η Σαουδική Αραβία, σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το Ιράν, υποστήριζαν μέχρι πρότινος τους Σουνίτες του Ιράκ, στήριξη που μετατοπίστηκε στους Σιήτες, τους οποίους εξαρχής στήριζε το Ιράν, μετά την εκτός ορίων δράση των τζιχαντιστών.
Κοινό είναι και το ενδιαφέρον των υπερδυνάμεων, ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία, για έλεγχο της δράσης και το σταμάτημα της εξάπλωσης του Ισλαμικού Κράτους, παρά τις μεταξύ τους μεγάλες διαφωνίες.
Η Αίγυπτος έβλεπε στο πρόσωπο της Τουρκιάς, των ΗΠΑ και του Κατάρ, αναφέρει η WSJ, τους εχθρούς του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ωστόσο, πλέον, συμπνέει μαζί τους και αποδέχεται την ισλαμική απειλή, του Ισλαμικού Κράτους.
Τέλος, το πιο περίεργο και οξύμωρο σχήμα που αναδύθηκε από την εξάπλωση της ISIS είναι το γεγονός ότι υπό την απειλή που αισθάνονται, ΗΠΑ και Αλ Κάιντα βρέθηκαν να έχουν κοινό όφελος και κοινά συμφέροντα.
Το διπλωματικό παιχνίδι και διμερείς σχέσεις δεν είναι μονόπλευρες και στη σύγχρονη εποχή, όπου τα δεδομένα αλλάζουν αστραπιαία, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια για εχθρούς και φίλους, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα κοινά συμφέροντα αλλάζουν τα γεωπολιτικά και στρατιωτικά δεδομένα, ωστόσο κάθε χώρα κοιτάζει πρωτίστως, το ατομικός της συμφέρον και παίζει τα δικά της διπλωματικά παιχνίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης