Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΣΕΕ: Δεν ωφελήθηκαν από την άνοδο του τουριστικού ρεύματος οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις

ΕΣΕΕ: Δεν ωφελήθηκαν από την άνοδο του τουριστικού ρεύματος οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις
Προβληματισμός από τον απολογισμό της καλοκαιρινής περιόδου για τις τουριστικές εμπορικές επιχειρήσεις

Τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι οι τουριστικές εμπορικές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να καρπωθούν μέρος έστω των αυξημένων εσόδων από την τουριστική δραστηριότητα εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα εισέρευσε μεγαλύτερος αριθμός τουριστών φέτος, φαίνεται ότι ανήκαν σε χαμηλότερη εισοδηματική τάξη.
Μάλιστα, παραθέτει στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τις εξελίξεις στο Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο Πληρωμών, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014, σύμφωνα με τα οποία η μέση κατά ταξίδι δαπάνη μειώθηκε κατά 10 ευρώ ή 1,7%.
Συνεπώς, σημειώνει η ΕΣΕΕ, η «αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων».
Παράλληλα, τονίζει ότι έχουν μεταβληθεί τα πρότυπα των διακοπών με αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα των επισκεπτών να προτιμούν τη διαμονή σε καταλύματα τύπου «all inclusive», με αποτέλεσμα το τοπικό εμπόριο να μην επωφελείται ουσιαστικά.
Η ΕΣΕΕ σημειώνει ακόμη ότι έχει δημιουργηθεί μια στρεβλή εικόνα για την ελληνική αγορά από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επισημαίνοντας ότι πολλοί ξένοι επισκέπτες θεωρούν πως η οικονομική κρίση θα έχει οδηγήσει τα προϊόντα στη χώρα να πωλούνται σχεδόν σε εξευτελιστικές τιμές.
Αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής εικόνας που έχει δημιουργηθεί στους τουρίστες στις χώρες προέλευσής τους είναι να απογοητεύονται όταν διαπιστώνουν πως οι τιμές δεν έχουν συρρικνωθεί όσο θα επιθυμούσαν, παρά τις μειώσεις που έχουν όντως καταγραφεί το τελευταίο ενάμιση χρόνο.    
Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, ένας ιδιαίτερα σοβαρός λόγος δεν είναι άλλος από την «έλλειψη» του Έλληνα τουρίστα ο οποίος είτε μείωσε τις ημέρες παραμονής του είτε δεν πήγε καθόλου διακοπές και ο οποίος αποδεικνύεται ότι είχε συμβάλει κατά το παρελθόν στην τόνωση της ζήτησης.
Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, η ανάλυση των στοιχείων για τον κύκλο εργασιών υποδηλώνει πως ενώ ο κλάδος του τουρισμού ανακάμπτει από το δεύτερο τρίμηνο του 2013, το εμπόριο εξακολουθεί να καταγράφει πτώση του τζίρου.
Βέβαια, η ύφεση που σημειώνει το εμπόριο έχει επιβραδυνθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα τρίμηνα και σε αυτήν την εξέλιξη σίγουρα έχει συνεισφέρει θετικά η αύξηση των αφίξεων από το εξωτερικό.
Ωστόσο, σημειώνει, δεν παύει να προβληματίζει το γεγονός πως το εμπόριο δεν φαίνεται να επωφελείται ουσιαστικά από την είσοδο στη χώρα ενός σημαντικού αριθμού τουριστών/ επισκεπτών καθώς ο τζίρος συνεχίζει να υποχωρεί.
Η παρατήρηση αυτή υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το μέγεθος των επιπτώσεων που επέφεραν οι πολιτικές λιτότητας και συρρίκνωσης του εισοδήματος στον ημεδαπό πληθυσμό.
Η αύξηση των ξένων επισκεπτών δεν συνεπάγεται αυτομάτως και τόνωση του ελληνικού εμπορίου, ιδιαίτερα σε μία τόσο δυσχερή μακροοικονομική και επιχειρηματική συγκυρία για τη χώρα, επισημαίνει η ΕΣΣΕ.
Αντίθετα, συμπληρώνει, τα φτωχά αποτελέσματα στον κύκλο εργασιών του εμπορίου υπογραμμίζουν το μέγεθος και τη σφοδρότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής που έπληξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνεχίσει να πιέζει την ελληνική κοινωνία».
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σημειώνει ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ελπίζουμε να συμβάλουν στον εντοπισμό λαθών και παραλείψεων τόσο από τον κλάδο του εμπορίου όσο και από εκείνον του τουρισμού.
Το ελληνικό εμπόριο, επισημαίνει ο κ. Κορκίδης, θα πρέπει να πλησιάσει τον τουρίστα και να του προσφέρει ακόμα περισσότερο ελκυστικά προϊόντα, με έμφαση στην ελληνική παράδοση και προσθέτει
ότι και ο τουρισμός θα πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες για να αναδείξει και να προβάλλει νέα πιο ποιοτικά μοντέλα τουριστικού προϊόντος, υψηλότερων προδιαγραφών, προσφέροντας ταυτόχρονα περισσότερες εναλλακτικές επιλογές επισκέψεων και αγορών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης