Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετική έκπληξη από Standard and Poor's - Αναβάθμισε κατά 1 βαθμίδα την Ελλάδα σε B, σταθερό outlook - Ανάπτυξη το 2015

Θετική έκπληξη από Standard and Poor's - Αναβάθμισε κατά 1 βαθμίδα την Ελλάδα σε B, σταθερό outlook - Ανάπτυξη το 2015
Oι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας έχουν μειωθεί
(upd)Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, κατά μια βαθμίδα, σε B, από Β- προηγουμένως, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει από τις αρχές της εβδομάδας.
Ειδικότερα, ο οίκος Standard & Poor's αναβάθμισε κατά μια βαθμίδα, σε B τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, ενώ διατήρησε αμετάβλητη στο Β τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας.
Σταθερό το outlook.
Όπως επισημαίνει η S&P, η απόφασή της να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά την πεποίθηση του οίκου πως οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας έχουν μειωθεί.
Ο οίκος προβλέπει πως από την επόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία θα εξέλθει από μια επταετή περίοδο αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης.
Η S&P προβλέπει πως η ανάκαμψη του πραγματικού και ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας θα στηρίξει την προσπάθεια για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2014 - 2017.
Το ποσοστό του 2% είναι μικρότερο έναντι του στόχου για 4,5% που έχει θέσει η τρόικα, ωστόσο, σύμφωνα με την S&P, πρόκειται έναν στόχο πολύ πιο εφικτό, από πολιτικής πλευράς.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντλεί ευρωπαϊκά κεφάλαια, ενώ από εδώ και στο εξής θα πρέπει να επικεντρωθεί στην περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς και στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση πως δεν έχει μεγάλα περιθώρια σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του σκέλους των εσόδων.
Ο οίκος εκτιμά επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο για ήπιες μειώσεις φόρων, ενώ διαπιστώνει ελαφρά παγίωση των αποπληθωριστικών πιέσεων στην ελληνική οικονομία.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής του ο οίκος επισημαίνει πως δεν θεωρεί πιθανή την αύξηση της δυναμικής του δημοσίου χρέους, λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες άντλησαν σωρευτικά και απευθείας από τις αγορές κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει κεφάλαια 11 δισ. ευρώ για τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες.
Παρά το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αυτά δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον ιδιωτικό τομέα.
Τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα προέλθουν από τον επίσημο τομέα.
Η S&P προβλέπει επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος των 3 δισ. ευρώ που βρίσκεται στην κατοχή των πιστωτών που δεν συμμετείχαν στις δύο αναδιαρθρώσεις του ελληνικού χρέους το 2012.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προβλέπει επίσης πως οι δανειακές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης, ύψους περί τα 43 δισ. ευρώ (19% του ΑΕΠ) για τους επόμενους 15 περίπου μήνες, αναμένεται να καλυφθούν μερικώς από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα αποπληρώσουν στο δημόσιο ομόλογα, αλλά και από τον διακυβερνητικό δανεισμό εντός του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αναμένεται να καλυφθεί από τις αποκρατικοποιήσεις.
Ως αποτέλεσμα, η S&P προβλέπει σταδιακή σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους, σε ονομαστικούς όρους και ειδικότερα, μείωσή του στο 164% του ΑΕΠ το 2017, από 177% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, 2014.
Ωστόσο, παρά τις ενδείξεις μείωσής του, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει ένα από τα υψηλότερα στο σύνολο των χωρών που αξιολογεί η S&P.
Κατά την S&P, από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012, το προφίλ του χρέους έχει βελτιωθεί.
Σε ό,τι αφορά το καίριο θέμα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η S&P διαμηνύει πως η ανάκαμψη εμφανίζεται σταδιακή και αδύναμη, αφού από το 2007 έως και σήμερα, το πραγματικό ελληνικό ΑΕΠ μετρά απώλειες -20%.
Η πτώση - 16% στο εργατικό κόστος από το 2008 έως και το 2013 στήριξε την ανάπτυξη του κλάδου του τουρισμού, ωστόσο ο κλάδος της μεταποίησης δεν έχει ουσιαστικά δρέψει τα οφέλη.
Οι επενδύσεις θα αυξηθούν, αλλά αργά και μετριοπαθώς, καθώς παραμένει το έλλειμμα εμπιστοσύνης.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα για την περίοδο 2014 - 2017.
Παρά τις θετικές ενδείξεις ωστόσο, εξωτερικής φύσεως αδυναμίες παραμένουν: Το εξωτερικό χρέος παραμένει υψηλό, ενώ η νομισματική ευελιξία παραμένει περιορισμένη.
Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες θα σταθεροποιηθούν, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη, αν χρειαστεί.
Ο οίκος σημειώνει επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική της, ωστόσο το περίπλοκο πολιτικό περιβάλλον της χώρας αποτελεί αδυναμία για την αξιολόγηση της Ελλάδας.
Μπορεί οι μεταρρυθμίσεις που έχουν μέχρι στιγμής εφαρμοστεί να έχουν συμβάλλει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο οι κοινωνικές εντάσεις - αντιδράσεις παραμένουν.
Όπως αναφέρει επίσης η S&P, δίδει σταθερό outlook στην αξιολόγηση της Ελλάδας, για να εξισορροπηθούν:
- η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή
- η αδύναμη ανάκαμψη
Ο οίκος θα μπορούσε να αναβαθμίσει εκ νέου την αξιολόγηση της Ελλάδας εάν η ανάπτυξη της οικονομίας αποδειχθεί ισχυρότερη των εκτιμήσεων, εάν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποδώσουν σημαντικούς καρπούς, ή εάν σημειωθεί ισχυρή πιστωτική επέκταση στο τραπεζικό σύστημα.
Ο οίκος θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας εάν δεν σταθεροποιηθεί η αναλογία χρέος προς ΑΕΠ ή εάν υπάρξει μια ακόμη αναδιάρθρωση χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Μετά το σοκ στις 17 Ιουλίου ότι η Ελλάδα έχει 34,2% πιθανότητες χρεοκοπίας, η Standard and Poor’s σήμερα θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε Β;

Σήμερα 12 Σεπτεμβρίου, αργά το βράδυ, θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Standard and Poor’s για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και οι απόψεις διίστανται αν θα υπάρξει αναβάθμιση κατά 1 βαθμίδα ή όχι δηλαδή στην κλίμακα Β από Β- δηλαδή στα επίπεδα της Fitch.  
Ωστόσο η έκθεση της Standard and Poor’s έρχεται μικρό χρονικό διάστημα μετά την εκτίμηση του αμερικανικού οίκου πιστοληπτικής διαβάθμισης στις 17 Ιουλίου του 2014….ότι η Ελλάδα έχει πιθανότητες χρεοκοπίας 34,2% σε βάθος 5ετίας.
Το www.bankingnews.gr ήταν πάλι το πρώτο μέσο ενημέρωσης που είχε εδώ και εβδομάδες αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα αναβάθμισης του outlook της οικονομίας από ουδέτερο σε θετικό ενώ τονίζαμε ότι θα ήταν έκπληξη αν θα υπήρχε και αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας.
Πρόσφατα (25 Αυγούστου) το www.bankingnews.gr είχε αναφέρει ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στην νέα αξιολόγηση του οίκου Standard and Poor’s  για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας που αναμένεται αργά το απόγευμα της Παρασκευής 12 Σεπτεμβρίου, καθώς δεν αναμένεται αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την κλίμακα Β-  στην κλίμακα Β, αλλά δεν αποκλείεται αναβάθμιση του outlook δηλαδή των προοπτικών της οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι αρχές Αυγούστου η Moody’s σε μια παρηγορητική κίνηση αναβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα Caa1 ενώ η Fitch τον Μάιο του 2014 αναβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα B που είναι και η υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδος μεταξύ των 3 κυριότερων διεθνών οίκων αξιολόγησης.
Η Standard and Poor's θα αναφέρει ότι το προφίλ χρέους της ελληνικής κυβέρνησης έχει ενισχυθεί σημαντικά και θα επιδοκιμάζει τα μέτρα που έχει λάβει  η ελληνική κυβέρνηση.
Η  ελληνική οικονομία σταδιακά εξισορροπείται από τις πολλές ανισότητες του παρελθόντος.
Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης συχνά αναφέρει  ότι το χρέος της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα υψηλό.
Η Standard and Poor’s έχει επισημάνει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ελλάδας εάν η ανάπτυξη του ΑΕΠ αυξάνονταν με πιο ουσιαστικό ρυθμό.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει εάν προχωρήσουν επί της ουσίας οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των αγορών εργασίας και προϊόντων που φέρουν καρπούς πιο γρήγορα από ό, τι έχει προβλεφθεί, ή το τραπεζικό σύστημα αποκατασταθεί σε βαθμό τέτοιο που να μπορεί να παρέχει περισσότερο δυναμική στην πιστωτική επέκταση.
Από την άλλη, θα μπορούσε να επιδεινωθεί η αξιολόγηση, αν υπάρξει πιθανότητα μιας προβληματικής ανταλλαγής του υπολοίπου αποθέματος του ελληνικού χρέους, η οποία να οφείλεται σε μια αποδυνάμωση της πολιτικής κατάστασης και σε καθυστερήσεις στην προγραμματισμένη επίσημη υποστήριξη των πιστωτών.
Το 2015, οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα είναι περίπου 34 δισ. ευρώ, οι οποίες αποτελούνται από μόλις πάνω από 16 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμο μακροπρόθεσμο χρέος, περί τα 15 δισ. βραχυπρόθεσμο χρέος
Οι πηγές χρηματοδότησης της κυβέρνησης για το 2015 θα περιλαμβάνει 9 δισ. ευρώ από τα επίσημα δάνεια και ένας συνδυασμός των 2,5 δισ. σε έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, 3 δισ. από περαιτέρω αποπληρωμή ομολόγων του πρώτου πυλώνα, και αύξηση εκδόσεων εντόκων γραμματίων και πρόσθετη χρηματοδότηση από τις αγορές κεφαλαίων.

Γιατί οι εκτιμήσεις για την Standard and Poor’s είναι πολύ συντηρητικές;

Στις 17 Ιουλίου του 2014  σε έκθεση της κατατάσσει την Ελλάδα στην 5η θέση των χωρών που κινδυνεύουν με χρεοκοπία την επόμενη 5ετία με ποσοστό 34,2%.  
Στις 27 Ιουνίου του 2014 σε έκθεση της με τίτλο Banking Industry Country Risk Assessment (BICRA): Greece αξιολογεί το ρίσκο των τραπεζών.
Η Standard & Poors έχει ταξινομήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο  στην κλίμακα  BICRA στην βαθμίδα  10, με το 1 να είναι η καλύτερη βαθμολογία και το 10 να είναι η χειρότερη.
Ουσιαστικά θέτει τις ελληνικές τράπεζες στην ίδια κλίμακα με τις τράπεζες της Αιγύπτου και της Λευκορωσίας.
Είχε επισημάνει ο αμερικανικός οίκος ότι οι ελληνικές τράπεζες έμειναν για χρόνια εκτός αγορών, ενώ έχασαν σημαντικές καταθέσεις ωστόσο εσχάτως παρατηρούνται σημάδια σταθεροποίησης ενώ οι τράπεζες απέκτησαν ξανά πρόσβαση στις αγορές.
Ωστόσο με βάση την Standard and Poor's οι ελληνικές τράπεζες δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν άμεσα τις ανισορροπίες, ενώ προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος ότι η κερδοφορία του κλάδου θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για χρόνια.
Στις 24 Ιουνίου του 2014 η Standard and Poor's ανέφερε ότι η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα έχει μικρό αντίκτυπο στην αξιολόγηση.
Στις 23 Ιουνίου επανέλαβε την βαθμολογία Β- για την Ελλάδα.
Στις 14 Μαίου του 2014 αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες στην κλίμακα CCC+
Στις 21 Μαρτίου επανέλαβε την βαθμολογία Β- για την Ελλάδα με σταθερό outlook.



Εταιρείες Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητες

Πιστοληπτική Ικανότητα

Προοπτική

Ημερομηνία

MOODY'S

Caa1

Σταθερή

Αύγουστος 2014

FITCH

B

Σταθερή

Μάιος 2014

STANDARD & POOR'S

Β-

Σταθερή

Δεκέμβριος 2012

RATING AND INVESTMENT

B-

Σταθερή

Μάιος 2014



Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της Ελλάδος











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας
αξιολόγηση


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005




Α+Ελλάδα 2005













Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB



Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα
(junk - σκουπίδια)


Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+



B2

B

B*Ελλάδα



B3

B-*Ελλάδα

B-

Υψηλού κινδύνου

Caa1*Ελλάδα

CCC+

CCC+



Caa2

CCC**Eλλάδα

CCC



Caa3**

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C***

D ***

D**

*Ισχύουσα βαθμολογία Ελλάδος

** Η βαθμολογία της Ελλάδος μετά το PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων….

***Ήταν σε αυτή την βαθμολογία…

(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, ώρα 07:12)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης