Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προβληματισμός για την απόφαση του ΣτΕ για τα καταστήματα - Δένδιας: Παρέμβαση της δικαιοσύνης στον τρόπο που η κυβέρνηση νομοθετεί

Προβληματισμός για την απόφαση του ΣτΕ για τα καταστήματα - Δένδιας: Παρέμβαση της δικαιοσύνης στον τρόπο που η κυβέρνηση νομοθετεί
N. Δένδιας: Ως μπακαλόπαιδο δεν άκουσα καθόλου ευχάριστα την απόφαση του ΣτΕ
Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας να απαγορεύσει τη λειτουργία των καταστημάτων έπεσε σαν βόμβα στους κόλπους της κυβέρνησης, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Δένδια να την σχολιάζει άκρως σκωπτικά.
Ειδικότερα ο κ. Δένδιαςεξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης, όχι μόνο για την απόφαση αναστολής του μέτρου της λειτουργίας καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε ορισμένες περιοχές, αλλά και για μια σειρά άλλων δικαστικών αποφάσεων, καταγγέλλοντας  ότι «είναι προφανές πως υπάρχει μια παρέμβαση της δικαιοσύνης στον τρόπο που η κυβέρνηση προσπαθεί να νομοθετήσει ή να κανονίσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας».
«Εάν με ρωτάτε εάν μας δυσκολεύει ή όχι η απόφαση, πρέπει να σας είμαι ειλικρινής, μας δυσκολεύει εξαιρετικά (...) Με ποια αιτιολογία κρίνεται αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές;», διερωτήθηκε ο κ. Δένδιας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ.Δένδιας είπε ότι «ως υπουργός αλλά και ως μπακαλόπαιδο δεν άκουσα καθόλου ευχάριστα την απόφαση του ΣτΕ για τα καταστήματα.

Σφοδρή αντίδραση Κ. Χατζηδάκη και Θ. Σκορδά

Ερωτήματα σε σχέση με την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, θέτουν, με κοινή δήλωσή τους, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.
Όπως αναφέρουν στη δήλωσή τους, η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ σε σχέση με τα εμπορικά καταστήματα είναι φυσικά απολύτως σεβαστή.
Η Επιτροπή Αναστολών επικεντρώνεται στην οικονομική και ηθική βλάβη των καταστηματαρχών και εργαζομένων, σημειώνουν και διερωτώνται:
1. Θα υπήρχε άραγε παρόμοια τοποθέτηση σε αντίστοιχη προσφυγή για καταστήματα που παραμένουν ήδη ανοιχτά τις Κυριακές, όπως εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία; Εκεί γιατί να μη συντρέχει ηθική βλάβη;
2. Το μέτρο το οποίο αναστέλλεται προσωρινά είναι το ίδιο προσωρινού χαρακτήρα. Διαρκείας ενός έτους. Είναι άραγε τόσο ανεπανόρθωτη η ζημιά ώστε αξίζει να απαγορευτούν ακόμη και οι δοκιμές;
3. Το μέτρο είναι προαιρετικό. Αν όλοι οι εμπλεκόμενοι αισθάνονται ότι θίγονται, κανένας δεν θα το εφαρμόσει. Επομένως, γιατί να φροντίζει κανείς πριν από αυτούς για αυτούς;
4. Στην αιτιολόγηση περί ηθικής βλάβης υπάρχει αναφορά στο δικαίωμα εκκλησιασμού. Γιατί όμως αγνοείται ότι με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία τα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν μετά τις 11 το πρωί; Και τέτοιου είδους ηθική βλάβη δεν υφίσταται άραγε σε εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν ήδη στις τουριστικές περιοχές;
«Όλα θα κριθούν τελικά με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος και των νόμων της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ανεξάρτητα όμως από την τελική έκβαση της υπόθεσης, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι μια μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από την πλειονότητα των καταναλωτών, στηρίχτηκε σε αξιόπιστες μελέτες και εναρμονίζει την Ελλάδα με τις τάσεις στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα σε αυτές που μας ανταγωνίζονται τουριστικά.
Είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε όλοι πως τα προβλήματα του τόπου δεν λύνονται με την ακινησία ούτε με την αγνόηση των εξελίξεων στην Ευρώπη» όπως αναφέρουν από κοινού ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Σκορδάς.

Φ. Πιπιλή: Οι δικαστές να είναι μέσα στην κοινωνία - Όσοι εργάζονται Κυριακές είναι άθεοι;

Παράλληλα επίθεση στο Συμούλιο της Επικρατείας εξαπέλυσε και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φ. Πιπιλή, υποστηρίζοντας ότι «οι δικαστές πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία».
«Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι σεβαστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμένουν ασχολίαστες, είτε θετικά, είτε με ερωτήματα, είτε αρνητικά» σημείωσε.
«Όπως συγχαίρω τη Δικαιοσύνη δημοσίως που επιβάλλει σκληρές ποινές για όσους κακοποιούν τα ζώα, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να γίνει αντικείμενο συζήτησης μια απόφαση», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι η χθεσινή προσωρινή απόφαση του ΣτΕ δημιούργησε ερωτήματα και δέχεται σχολιασμό, ενώ επέκρινε και την «αδύναμη παρουσία» του δημοσίου κατά την εκδίκαση της επίμαχης απόφασης.
«Η τοποθέτηση του ΥΠΑΑΝ ήταν λογική: Να δοκιμάσουμε το μέτρο, αν επιφέρει καταστροφή στο εμπόριο θα το ανακαλέσουμε, αλλά αν είναι σωστό θα το συνεχίσουμε» σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ.
«Μην ανακατεύουν την εκκλησία που είναι πυλώνας του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Τα μαγαζιά ανοίγουν μετά τη λειτουργία... Όλοι οι άλλοι που εργάζονται Κυριακές - η μισή Ελλάδα- είναι άθεοι; (...) Ακόμα και το εμπόριο αντιμετωπίζεται με όρους στενού δημόσιου τομέα; Πάμε καλά;» διερωτήθηκε η κ. Πιπιλή.

Ικανοποίηση Κορκίδη (ΕΣΕΕ) από την απόφαση του ΣτΕ

Ωστόσο από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση, τονίζοντας ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφασή του μας επιβεβαιώνει και πραγματικά θεωρώ ότι το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή ήταν κάτι άδικο».
Ο κ. Κορκίδης επεσήμανε ότι το σκεπτικό του ΣτΕ έχει βαρύτητα για την απόφαση και θεωρεί ότι το «άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα δημιουργούσε ανεπανόρθωτη βλάβη σε καταστηματάρχες, εμπόρους και ιδιωτικούς υπαλλήλους» και σημείωσε πως αυτή η απόφαση τους δικαιώνει.
«Εμείς ζητούσαμε διάλογο και αν πραγματικά το υπουργείο καταλάβαινε ότι αυτό που έκανε, ουσιαστικά ήταν μια κρατική παρέμβαση σε μια ελεύθερη αγορά και άφηνε την κάθε τοπική κοινωνία, τον κάθε τοπικό εμπορικό σύλλογο να αποφασίσει από μόνος του δε θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο και τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα και από τις δύο πλευρές», κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης