Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Αδύναμη ρευστότητα και χρηματοδοτικά ρίσκα για Alpha, Πειραιώς, Εθνική

Standard and Poor's: Αδύναμη ρευστότητα και χρηματοδοτικά ρίσκα για Alpha, Πειραιώς, Εθνική
Οι κίνδυνοι χρηματοδότησης παραμένουν για ορισμένες τράπεζες της Ευρωζώνης
Ένδειξη αδυναμίας για τις αξιολογήσεις τους (rating weakness) σηματοδοτούν για τρεις ελληνικές τράπεζες τα επίπεδα ρευστότητας και χρηματοδότησής τους, όπως προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's σε ειδική έκθεσή του για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο λόγος για την Alpha Bank, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, όπως σημειώνει ο οίκος στη νέα έκθεσή του, υπό τον τίτλο "Funding risks remain for several eurozone banks" (Οι κίνδυνοι χρηματοδότησης παραμένουν για ορισμένες τράπεζες της Ευρωζώνης).
Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες χαρακτηριστικά ο οίκος, σημειώνει τα εξής: Ρευστότητα και χρηματοδότηση μαρτυρούν αδυναμία για τις αξιολογήσεις της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς.
Σε ό,τι αφορά το σύνολο των τραπεζών της Ευρωζώνης, ο οίκος προειδοποιεί πως ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζουν ανεπαρκή επίπεδα ρευστότητας και για τον λόγο αυτό θα συνεχίσουν να χρειάζονται τη στήριξη από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον οίκο, σε γενικές γραμμές οι κίνδυνοι χρηματοδότησης μειώνονται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ωστόσο η παράμετρος αυτή παραμένει μια σημαντική πρόκληση για μερικές από τις τράπεζες αυτές.
Να σημειωθεί εδώ πως στην ετήσια αξιολόγηση για τα επίπεδα ρευστότητας 50 ευρωπαϊκών τραπεζών (στοιχεία 2013), η S&P διαπιστώνει αδυναμία για επτά τράπεζες, ισχυρή θέση για δύο τράπεζες και ουδέτερα στοιχεία για 41 τράπεζες.
Από την Ισπανία, η S&P προειοδοποιεί για τα επίπεδα ρευστότητρας των:
- Bankia
- Banco Popular Espanol
- Dexia Credit Local
Από την Πορτογαλία φυσικά για την Banco Espirito Santo.
"Αρκετές τράπεζες της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να χρειάζονται στήριξη για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους από την ΕΚΤ, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων LTRO, τα οποία ξεκίνησαν τέλη 2011 - αρχές 2012 και λήγουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2015", σημειώνει επίσης η S&P.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης