Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο ΣτΕ η μάχη της Χρυσής Αυγής κατά της αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης: «Κραυγαλέα αντισυνταγματική η απόφαση»

Στο ΣτΕ η μάχη της Χρυσής Αυγής κατά της αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης: «Κραυγαλέα αντισυνταγματική η απόφαση»
«Κραυγαλέα αντισυνταγματική» χαρακτήρισε τη διακοπή χρηματοδότησης ο δικηγόρος της Χρυσής Αυγής
(upd) Ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συζήτηση της αίτησης της Χρυσής Αυγής με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης με την οποία πραγματοποιήθηκε η αναστολή της χρηματοδότησής της.
Ειδικότερα η Χρυσή Αυγή ζητεί να ακυρωθεί η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδριάζει με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Φιλοκτίμονα Αρναούτογλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, η οποία ήταν εισηγήτρια και στην απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε την αίτηση της Χρυσής Αυγής με την οποία ζητούσε την αναστολή της υπουργικής απόφασης για την προσωρινή παύση χρηματοδότησής της.
Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συμβούλους Επικρατείας είναι εάν η επίμαχη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που ανέστειλε την χρηματοδότηση μπορεί να ελεγχθεί για την νομιμότητά της από το ΣτΕ, καθώς στηρίζεται σε απόφαση της Ολομέλειας Βουλής που εκδόθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό της.
Υπενθυμίζεται ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει αποφάσεις της Βουλής.

Δικηγόρος Χ.Α.: Η διακοπή χρηματοδότησης σημαίνει τον «πολιτικό θάνατο» του κόμματος
Ο νομικός παραστάτης του κόμματος χαρακτήρισε «φωτογραφική» τη διάταξη προκειμένου, όπως είπε, να εξοστρακιστεί η Χρυσή Αυγή.
Υποστήριξε ότι με τη διακοπή της χρηματοδότησης παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας ισχυριζόμενος οτι δεν ειναι δυνατόν αυτό να εφαρμόζεται με μόνη την άσκηση ποινικής δίωξης.
Σκοπός ήταν, είπε, να στερήσει τα μέσα απο τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να διαχύσει τις πολιτικές απόψεις στην κοινωνία επιβάλλοντας ποινή για πράξη που ακομα διερευνάται.
Ο κ. Παπαγρηγορίου επισήμανε ότι «αποτελεί κόλαφο η απόφαση του Αρείου Πάγου που επέτρεψε τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές. Εφόσον δεν υπάρχει αμέτακλητη αποφαση της δικαιοσύνης περιρίζεται το συνταγματικό δικάιωμα της Χρυσής Αυγής για τη χρηματοδότηση».
Οσο για τα αδικήματα και τις εγκληματικές πράξεις που αποδίδονται σε μέλη και στελέχη του κόμματος, αυτά ο κ. Παπαγρηγορίου τα χαρακτήρισε «μεμονωμένα περιστατικά» υποστηρίζοντας ότι οι υπαίτιοι πρέπει να τιμωρηθούν αλλά τα αδικήματα αυτά να μην αποδίδονται σε έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο.
Επίσης διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι η διακοπή χρηματοδότησης σημαίνει τον «πολιτικό θάνατο» του κόμματος καθώς δεν μπορεί να επιβιώσει με τις δεδομένες εκλογικές δαπάνες.

Δημόσιο: Το μέτρο είναι προσωρινό
Από την πλευρά τους οι νομικοί εκπρόσωποι του δημοσίου υποστήριξαν ότι η αίτηση της ΧΑ πρέπει να κριθεί απαράδεκτη καθώς «οι αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής δεν προσβάλλονται στο ΣτΕ».
Ως απάντηση στο επιχείρημα για το «θάνατο» του κόμματος οι δικηγόροι του δημοσίου τόνισαν ότι η Χρυσή Αυγή έχει κι άλλους πόρους, αφού σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2013, προκύπτει ότι το κόμμα έλαβε πάνω απο 400.000 ευρώ απο ιδιωτική χρηματοδότηση και 150.000 ευρώ από τις βουλευτικές αποζημιώσεις, μέρος των οποίων πηγαινει στο κόμμα. Ως αποδειξη της δυνατότητας της Χρυσής Αυγής να παραμένει ενεγό, επικαλέστηκαν τη συμμτεοχή του στις ευρωκλογές «όπου ελέυθερα εξέφρασε τις αποψείς της και έλαβε ικανοποιητικό αριθμό ψήφων».
Επισημάνθηκε ότι το μέτρο ειναι προσωρινό και δεν αποστερεί οριστικά τη χρηματοδότηση.
Σε περίπτωση αθώωσης τα χρηματα θα επιστραφούν στο κόμμα τόνισαν οι δικηγόροι του δημοσίου επικαλούμενοι το δημόσιο συμφέρον καθώς, όπως είπαν, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί κόμμα τα μέλη του οποίου και κυρίως ο αρχηγός του, κατηγορούνται για εγκληματικές ενέργειες και έχουν ηδη προφυλακιστεί.

Πρώτη Ενημέρωση: Παρασκευή 19-09-2014 11:29
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης