Τελευταία Νέα
Οικονομία

Β. Κορκίδης (ΕΣΕΕ): Στα 7 δισ. οι ανάγκες ρευστότητας στην αγορά μέχρι το τέλος του 2014 – Προτείνει τη δημιουργία τράπεζας Μμε

Β. Κορκίδης (ΕΣΕΕ): Στα 7 δισ. οι ανάγκες ρευστότητας στην αγορά μέχρι το τέλος του 2014 – Προτείνει τη δημιουργία τράπεζας Μμε
Την πρόταση για δημιουργία τράπεζας μικρομεσαίων επανέφερε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας
Στα 7 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανάγκες ρευστότητας στην αγορά μέχρι το τέλος του 2014, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Β. Κορκίδη.
Όπως ανέφερε ο κ. Κορκίδης σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας του εμπορίου, η πιεστική κατάσταση στη χρηματοδότηση θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο, καθώς τα χρήματα θα πάνε στη φορολογία, ενώ οποιαδήποτε πρόβλεψη για το 2015 είναι επισφαλής λόγω της πολιτικής κατάστασης.
Παράλληλα, ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι επειδή το έλλειμμα ρευστότητας είναι πιεστικό, η ΕΣΕΕ επαναφέρει την πρότασή της για δημιουργία τράπεζας μικρομεσαίων, η οποία μπορεί να δημιουργηθεί από τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ, σε συνεργασία με τις υγιείς συνεταιριστικές τράπεζες, με κεφαλαιακή ενίσχυση των τελευταίων με τα διαθέσιμα χρήματα από τα ομόλογα του Ταμείου.
Όσον αφορά τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, τα λουκέτα, την αλλαγή προς το δυσμενέστερο των εργασιακών σχέσεων και την ασφαλιστική κάλυψη των εμπόρων, η ΕΣΕΕ σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη προωθεί συγκεκριμένες δράσεις.
Τον τελευταίο χρόνο, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, οι μισθοί είναι στάσιμοι στο εμπόριο και παρατηρείται ότι ένα 10% των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης μετατράπηκε σε μερικής απασχόλησης και υπάρχει μεγάλη αύξηση της εκ περιτροπής εργασίας.
Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να επιτραπεί η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, χωρίς νομοθετική παρέμβαση, ακόμη και για τη διαμόρφωση του ύψους του κατώτατου μισθού.
Την απελευθέρωση του ωραρίου στις τουριστικές περιοχές με εποπτεία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ή τη λειτουργία τις Κυριακές εκ περιτροπής σε συνορεύοντες δήμους ή σε εμπορικούς δρόμους εντός των ίδιων δήμων, ανέφερε ως παράδειγμα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, θέλοντας να καταδείξει τη σημασία της αυτορύθμισης της αγοράς.
Η Συνομοσπονδία μάλιστα το έχει θέσει το όλο θέμα στο πλαίσιο του διαλόγου με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για τη διαμόρφωση του Κώδικα Δεοντολογίας του Εμπορίου στον οποίο προβλέπονται ανατροπές στα ισχύοντα για τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους, για το ύψος των εκπτώσεων, για το ξεκαθάρισμα των εκπτώσεων που παρέχονται από "outlet" ή στοκατζίδικα κ.λπ.
Είναι καθοριστικό, όπως είπε ο κ. Κορκίδης, ότι οι εκπτωτικές περίοδοι θα μείνουν σταθερές αλλά θα αλλάξουν οι ενδιάμεσες περίοδοι.
Σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή επικαλούμενος σχετική έρευνα μεταξύ των εμπόρων υποστήριξε ότι το μετρό απέτυχε όπως κατέδειξαν οι δείκτες τζίρου και η κίνηση σε επίπεδο απασχόλησης. Μάλιστα υποστήριξε ότι 14.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν μεταξύ β´ εξαμήνου 2013 - β´ εξαμήνου 2014.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αναφερόμενος στη διαδικασία διαχείρισης των κόκκινων δανείων σημείωσε ότι μόνο μια εταιρεία η ICAP έχει πιστοποίηση να αξιολογεί επιχειρήσεις, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το πώς θα γίνει η διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Ανέφερε, δε, ότι μόνες τους οι τράπεζες δε θα πρέπει να κάνουν αυτές τις αξιολογήσεις.
Αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους και την Ομάδα Δράσης για να παρουσιαστεί η έκθεση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από την οποία προκύπτει ότι ενώ η Ελλάδα είχε ανάγκη βοήθειας, άλλες χώρες βοηθήθηκαν περισσότερο από ότι η δική μας ενώ στο ίδιο διάστημα υπήρξε αύξηση φόρων, μείωση συντάξεων, πρόβλημα στη ρευστότητα και απροθυμία τραπεζών καθώς και άλλες αρνητικές αποκλίσεις που κράτησαν την Ελλάδα σε μικρότερη σύγκλιση από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Επιπλέον η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε ικανοποιητικά τα εργαλεία που της δόθηκαν και ακόμη και σήμερα υπάρχει αρνητική απόκλιση από τη ΕΕ.
Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε στην ΕΣΕΕ μια νέα υπηρεσία με ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών (φοροτεχνικό, νομικό κλπ) οι οποίοι επισκέπτονται μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα καταγράφουν τα προβλήματα τα επεξεργάζονται και προτείνουν λύσεις.
Με αυτόν τον τρόπο, είπε ο κ. Κορκίδης, 1700 επιχειρήσεις αποτράπηκαν από το να βάλουν λουκέτο. Ακόμη είπε ότι έχει προτείνει στην κυβέρνηση τη δημιουργία Συνηγόρου του Επιχειρηματία που θα περιλαμβάνεται στο θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη. Μέχρι να γίνει αυτό, ξεκινά από σήμερα ο Δικηγόρου του Εμπόρου.
Ο Δικηγόρος αυτός κάθε δυο μέρες της εβδομάδας Τρίτη (διαδικτυακά μέσω skype) και Πέμπτη με φυσική παρουσία με δύο νομικούς συμβούλους στα γραφεία της ΕΣΕΕ, θα ασχολείται με την υπεράσπιση ασφαλισμένων ΟΑΕΕ, κατασχετήρια ΚΕΑΟ και τη δέσμευση των λογαριασμών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης