Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας στην ΕΕ τον Οκτώβριο για τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στην αλιεία

Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας στην ΕΕ τον Οκτώβριο για τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στην αλιεία
Στις 13 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, μετά από πρωτοβουλία της ελληνίδας επιτρόπου Θαλάσσιων Μεταφορών και Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη
Οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο σε ευρωπαϊκά προϊόντα αλιείας, αλλά και πιθανά μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής αλιείας αναμένεται να συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, μετά από πρωτοβουλία της ελληνίδας επιτρόπου Θαλάσσιων Μεταφορών και Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη.
Σύμφωνα με την ελληνίδα επίτροπο, το θέμα των ρωσικών απαγορεύσεων σε προϊόντα αλιείας έπρεπε να συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο.
Έτσι, οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο και να εξετάσουν πιθανά μέτρα στήριξης τα οποία, σύμφωνα με την Επίτροπο Μ.Δαμανάκη, «επειγόντως» χρειάζεται ο τομέας της αλιείας στην ΕΕ.
Σε συνέχεια των ρωσικών ανακοινώσεων το περασμένο καλοκαίρι, σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγών ορισμένων αλιευτικών προϊόντων από την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι εργάζεται στενά με τις Αρχές των κρατών-μελών προκειμένου να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις του εμπάργκο.
Σημειώνεται, δε, ότι η κ. Δαμανάκη, κάλεσε πρόσφατα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις των οποίων οι τομείς της αλιείας πλήττονται περισσότερο από το ρωσικό εμπάργκο, να κάνουν επειγόντως χρήση των διαθέσιμων πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), με σκοπό την αποθήκευση των αλιευτικών προϊόντων μέχρι να βρεθούν άλλες αγορές.
Η ελληνίδα επίτροπος έχει υπογραμμίσει, επίσης, ότι είναι πιθανό να γίνει άρση των αδιάθετων ποσοστώσεων αλιείας, το 2015.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι η έκτη μεγαλύτερη αγορά για την ΕΕ σε εξαγωγές προϊόντων αλιείας. Το 2013 οι εξαγωγές προϊόντων αλιείας από την ΕΕ προς τη Ρωσία αντιστοιχούσαν στο 5% (199 εκατ. ευρώ) του συνόλου των ευρωπαϊκών εξαγωγών προϊόντων αλιείας και στο 0,2% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης