Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο αποκλεισμός των γυναικών από τους ειδικούς φρουρούς

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο αποκλεισμός των γυναικών από τους ειδικούς φρουρούς
Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε την ελληνική δικαιοσύνη μετά από προσφυγή γυναίκας, η οποία παρά τη σχετική απαγόρευση που ίσχυε δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό
Αντισυνταγματικός κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ο αποκλεισμός των γυναικών από τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμό, που είχε προκηρυχθεί το 2000, για την πρόσληψη ειδικών φρουρών.
Ο αποκλεισμός των γυναικών από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό έγινε με βάση τον νόμο 734/1999, ο οποίος προέβλεπε ότι για την κάλυψη των θέσεων ειδικών φρουρών, λόγω του επικινδύνου και των ιδιαιτεροτήτων των εργασιακών συνθηκών απαιτούνται ιδιαίτερα φυσικά και σωματικά προσόντα και για το λόγο αυτό προσλαμβάνονται μόνο άνδρες.
Στη συνέχεια, όμως, και συγκεκριμένα το 2003, το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο τροποποιήθηκε, και με το ν. 3181/2003 άναψε το «πράσινο φως» για την πρόσληψη ως ειδικών φρουρών και γυναικών.
Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε την ελληνική δικαιοσύνη μετά από προσφυγή γυναίκας, η οποία παρά τη σχετική απαγόρευση που ίσχυε δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί το 2000 για την πρόσληψη 1.400 ειδικών φρουρών.
Η αίτηση της γυναίκας απερρίφθη, αφού σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ίσχυε τότε δικαίωμα συμμετοχής είχαν Έλληνες πολίτες μόνον άνδρες.
Στη συνέχεια, η υποψήφια προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και δικαιώθηκε. Ωστόσο, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής, η οποία και απορρίφθηκε με την υπ’ αριθ. 3018/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ
Αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσε η Ολομέλεια του ΣτΕ: «Η επίκληση στην εισηγητική έκθεση του ν. 2734/1999 των καθηκόντων των ειδικών φρουρών, καθώς και του στοιχείου του επικινδύνου και των ιδιαιτεροτήτων των εργασιακών συνθηκών των καθηκόντων αυτών, η άσκηση των οποίων απαιτούν ιδιαίτερα φυσικά και σωματικά προσόντα, δεν αποτελούν λόγω της γενικότητάς τους, σε συνδυασμό και με τα διδάγματα της κοινής πείρας, κριτήρια συγκεκριμένα και πρόσφορα να δικαιολογήσουν το θεσπιζόμενο αποκλεισμό των γυναικών από το σύνολο των δραστηριοτήτων των ειδικών φρουρών».
Αξίζει να σημειωθεί πως η γυναίκα προσελήφθη τελικώς ως ειδικός φρουρός αλλά το ΣτΕ επέμεινε -παρά την κατάργηση του αποκλεισμού- ότι πρέπει να λυθεί το συνταγματικό ζήτημα, κρίνοντας τελικά αντισυνταγματικό τον αποκλεισμό των γυναικών.
Εξάλλου, στην επταμελή σύνθεση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ έχει εκδικασθεί και αναμένεται η έκδοση απόφασης σχετικά με το θέμα της νομιμότητας της θέσπισης ορίου αναστήματος, που ανέρχεται στο 1,70, για άνδρες και γυναίκες για την εισαγωγή τους στην Αστυνομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης