Τελευταία Νέα
Οικονομία

DIW: Σωστή η στάση της Γερμανίας στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων το 2012 - Μεγάλο το διακύβευμα της ελληνικής χρεοκοπίας

tags :
DIW: Σωστή η στάση της Γερμανίας στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων το 2012 - Μεγάλο το διακύβευμα της ελληνικής χρεοκοπίας
Η διευθύντρια του DIW, αντικρούει την άποψη περί σκανδαλώδους «κουρέματος» ομολόγων της κρατικοποιημένης τράπεζας Hypo Real Estate
Σωστή χαρακτηρίζει τη στάση που τήρησε η γερμανική κυβέρνηση απέναντι στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI) το 2012, η Dorothea Schaefer, διευθύντρια ερευνών στο τμήμα χρηματαγορών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW), με άρθρο της στη γερμανική οικονομική εφημερίδα, Handelsblatt.
Η διευθύντρια του DIW, αντικρούει την άποψη περί σκανδαλώδους «κουρέματος» ομολόγων της κρατικοποιημένης τράπεζας Hypo Real Estate, εξαιτίας του οποίου το γερμανικό δημόσιο ζημιώθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Το γερμανικό υπ. Οικονομικών, στο οποίο υπάγεται η τράπεζα μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Σταθεροποίησης της Χρηματοπιστωτικής Αγορά (Soffin), αποδέχθηκε το «κούρεμα» μέρους των ελληνικών ομολόγων που κατείχε η τράπεζα, παρά το γεγονός ότι αυτά δεν είχαν εκδοθεί με βάση το ελληνικό δίκαιο και ως εκ τούτου το γερμανικό δημόσιο θα μπορούσε να διεκδικήσει από την Ελλάδα την πλήρη εξόφλησή τους, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η αρθρογράφος θέτει το ρητορικό ερώτημα, γιατί να παραιτούνται οι πιστωτές από μέρος των απαιτήσεών τους εφόσον δικαιούνται την πλήρη επιστροφή του ποσού που δάνεισαν μέσω των ομολόγων;
Απαντώντας, επισημαίνει ότι πίσω από αυτή τη λογική ελλοχεύει ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και ενδεχομένως της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής μιας χώρας.
«Στην περίπτωση της Ελλάδας, μάλιστα, θα διακυβευόταν πιθανόν η διατήρηση της ευρωζώνης, αν η αναδιάρθρωση χρέους δεν είχε επιτυχημένη κατάληξη.
Ποιος θα ήθελε να επιρρίψει ευθύνες στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν;
Ενήργησαν έτσι, επειδή η κοινή γνώμη θα το ερμήνευε δικαίως ως ανέντιμη και αντικοινωνική συμπεριφορά αν είχαν παρακρατηθεί τα ομόλογα που υπόκεινται στο ξένο δίκαιο και είχε αποφευχθεί η συμμετοχή τους στο κούρεμα χρέους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης