Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές καθηγητών επαγγελματικής εκπαίδευσης κατά της διαθεσιμότητας - Νόμιμη η απομάκρυνση 2.000 εργαζομένων

ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές καθηγητών επαγγελματικής εκπαίδευσης κατά της διαθεσιμότητας - Νόμιμη η απομάκρυνση 2.000 εργαζομένων
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι τόσο η κατάργηση των θέσεων όσο και το μέτρο της διαθεσιμότητας  είναι νόμιμα
Απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας,οι προσφυγές που είχαν καταθέσει καθηγητές δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η κατάργηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων και κλάδων, η οποία και οδήγησε πολλούς εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα.
Ειδικότερα το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι τόσο η κατάργηση των θέσεων όσο και το μέτρο της διαθεσιμότητας για τους καθηγητές δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι νόμιμα και σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις.
Οι προσφυγές είχαν γίνει από εκπαιδευτικούς διαφόρων κλάδων (αισθητικής, κοινωνικής εργασίας, νοσηλευτικής, μαιευτικής, βρεφονηπιοκόμων, κ.λπ. ), οι οποίοι υποστήριζαν ότι η υπουργική απόφαση και οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4172/2013 είναι αντισυνταγματικές και δεν στηρίζονται σε ειδική μελέτη για τη διάγνωση της αναγκαιότητας κατάργησης των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς τους, και δέχθηκε πως η κατάργηση των ειδικοτήτων τους και των οργανικών θέσεων που φέρνει τη θέση τους σε διαθεσιμότητα στηρίζεται σε κριτήρια συνδεόμενα με τις λειτουργικές και οργανικές ανάγκες της διοικήσεως. Ως εκ τούτου δεν παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 103 του συντάγματος περί μονιμότητας.
Το ΣτΕ δέχθηκε επίσης ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος περί ισότητας αξιοκρατίας, καθώς και εκείνες που αναφέρονται στην εκπαίδευση και στην αρχή της αναλογικότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης