Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

KPMG: Τον γρίφο του ελέγχου του μαύρου χρήματος καλούνται να λύσουν οι τράπεζες – Μεγάλο το κόστος, μικρή η αποτελεσματικότητα

tags :
KPMG: Τον γρίφο του ελέγχου του μαύρου χρήματος καλούνται να λύσουν οι τράπεζες – Μεγάλο το κόστος, μικρή η αποτελεσματικότητα
Σημαντικά τα ευρήματα της KPMG για το παρόν και το μέλλον της Anti – Money Laundering δράσης
Το 84% των τραπεζικών στελεχών θεωρεί ότι τα ανώτερα Διευθυντικά στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν σωστά και αποτελεσματικά το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για το «ξέπλυμα του μαύρου χρήματος», έδειξε σχετική έρευνα της KPMG, στην οποία καταγράφηκε η άποψη στελεχών σε πάνω από χίλιες τράπεζες παγκοσμίως.
Η έρευνα στόχο είχε να διερευνήσει αν και κατά πόσο γίνεται ουσιαστικός έλεγχος, με χρήση και των έννομων όπλων, από τις τράπεζες, ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Τα αποτελέσματα κάθε άλλο παρά ικανοποιούν, με την ικανότητα των διευθυντικών στελεχών να αποτρέψουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των ιδρυμάτων τους κρίνεται ανεπαρκής.
Από την άλλη το 74%, των ερωτηθέντων, προβλέπει αύξηση επενδυτικού κόστους στα επόμενα 3 χρόνια με κύριες περιοχές τα συστήματα παρακολούθησης συναλλαγών, KYC (Know Your Customer) τους ελέγχους, τις επικαιροποιήσεις και τις προσλήψεις προσωπικού.
Μακροπρόθεσμα το κόστος αυτό θα απαλειφτεί, ωστόσο καμία ουσία δεν θα έχει αν δεν καταφέρουν να λειτουργήσουν σωστά.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι τράπεζες να θέσουν ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων τους, τη διαφάνεια κατά τη διαδικασία των συναλλαγών.
Το τρίτο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι μόλις το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι απορρίπτει μια συναλλαγή, σε περίπτωση όπου τα στοιχεία κρίνονται ανεπαρκή.
Το αίτημα που προβάλλει από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου ικανού να προσλαμβάνει και να καταστέλλει παράνομες δραστηριότητες, κάτι που αποτελεί, ίσως, την μεγαλύτερη πρόκληση για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σήμερα.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών Anti-Money Laundering, Christian Thomas, δήλωσε σχετικά:
«Στην KPMG δίνουμε σημαντικό και συνεχή αγώνα στα θέματα AML συμβουλεύοντας και παροτρύνοντας τους πελάτες μας να ορίζουν μέλος Δ.Σ. το οποίο θα πραγματοποιεί αποτελεσματικούς ελέγχους AML και θα εξασφαλίζει, σε συνεργασία με τη Διοίκηση, την αποτελεσματική προετοιμασία για τους εποπτικούς ελέγχου.  Επιπλέον, επιβάλλεται σε όλες τις επιχειρήσεις η εξασφάλιση κατάλληλου προγράμματος ελέγχων των συστημάτων, των λειτουργιών και των διαδικασιών αυτών».
Να σημειωθεί ότι η KPMG αναδείχθηκε ως η «Anti-Money Laundering (AML) επιχείρηση της χρονιάς», για το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης