Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέα πρόκληση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου – Tο συμβούλιο αρχηγών συγκαλεί αύριο ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Νέα πρόκληση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου – Tο συμβούλιο αρχηγών συγκαλεί αύριο ο πρόεδρος Αναστασιάδης
Η Τουρκία προχώρησε σε δέσμευση τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες το διάστημα 20/9-30/12
Στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών  αύριο, Τρίτη, προχωρά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τις νέες προκλήσεις από την Τουρκία, η οποία την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι θα δεσμεύσει τεμάχια της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για σεισμογραφικές έρευνες το διάστημα από 20 Οκτωβρίου έως και 30 Δεκεμβρίου 2014.
Παράλληλα, σήμερα το πρωί ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν περαιτέρω διαβήματα και μέτρα, με συντονισμό κινήσεων από τις δύο κυβερνήσεις.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Λευκωσία προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.
Παράλληλα, μήνυμα στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή της πορεία έστειλε την Κυριακή και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος τόνισε ότι «η Τουρκία γνωρίζει, και πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της  υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας».
Πρόσθεσε δε, ότι «η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και υπογράμμισε ότι «από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης