Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε συμβιβαστική λύση οδηγείται η Τράπεζα Πειραιώς με την Pasal για την Τrastor – Πώς και γιατί μπλόκαρε η δημόσια πρόταση

Σε συμβιβαστική λύση οδηγείται η Τράπεζα Πειραιώς με την Pasal για την Τrastor – Πώς και γιατί μπλόκαρε η δημόσια πρόταση
Η Pasal Development, η οποία έχει προσφύγει στο άρθρο 99 (θα συζητηθεί στις 29/1/2015), είχε ενεχυριάσει τις μετοχές που κατείχε στην Trastor
Σε συμβιβαστική λύση φαίνεται να οδηγούνται η Τράπεζα Πειραιώς με την Pasal, με την «έξοδο» της τελευταίας από το μετοχικό κεφάλαιο της Trastor ΑΕΕΑΠ, είτε άμεσα είτε αργότερα, μέσω των διαδικασιών για την υπαγωγή της στο άρθρο 99.
Να σημειωθεί ότι προ ημερών ανεστάλη η διαδικασία της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση του υπολοίπου των μετοχών της Trastor ΑΕΕΑΠ, μετά την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση της Pasal Development, ο έτερος μεγαλομέτοχος της ΑΕΕΑΠ.
Η Pasal Development, η οποία έχει προσφύγει στο άρθρο 99 (θα συζητηθεί στις 29/1/2015), είχε ενεχυριάσει τις μετοχές που κατείχε στην Trastor, αντί ομολογιακού δανείου 25 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.
Oι πληρωμές όμως από την πλευρά της Pasal δεν έγιναν, με αποτέλεσμα η Πειραιώς να προχωρήσει σε καταγγελία του δανείου, επικαλούμενη τη μη εξυπηρέτηση όρων του.
Ως εκ τούτου, οι ενεχυριασμένες μετοχές πέρασαν στην κατοχή της Πειραιώς, με αποτέλεσμα τα δικαιώματα ψήφου της στην Τrastor να αυξηθούν από το 34% στο 71%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο, αυτή της δημόσιας πρότασης για την απόκτηση και των υπόλοιπων που δεν κατείχε η Πειραιώς.
Έτσι, η Πειραιώς υπέβαλε υποχρεωτική δημόσια πρόταση στους μετόχους της Trastor ΑΕΕΑΠ για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών στην τιμή των 1,34 ευρώ ανά μετοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλομέτοχος της Pasal, Σωτήρης Θεοδωρίδης, προσέφυγε στα δικαστήρια, επικαλούμενος λάθος του Αποθετηρίου το οποίο δεν έδωσε ορθά τα δικαιώματα στην τράπεζα Πειραιώς κι αυτό επειδή η Pasal βρίσκεται υπό την προστασία του άρθρου 99, επομένως δεν μπορούσε να χάσει τις ενεχυριασμένες μετοχές.
Η προσωρινή διακοπή της διαδικασίας, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ανακόπτεται η πρόθεση της Πειραιώς να αποκτήσει τον έλεγχο της Trastor, χρησιμοποιώντας την ως «όχημα» για την αξιοποίηση του μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης