Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ικανοποίηση ΒΕΑ για την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών – Ζητά αύξηση του ποσού στις 50.000 ευρώ

Ικανοποίηση ΒΕΑ για την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών – Ζητά αύξηση του ποσού στις 50.000 ευρώ
Συνάντηση του προέδρου του ΒΕΑ με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κιλκίς
Θετικά κρίνουν το μέτρο της αύξησης του αριθμού των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι πρόεδροι των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Αθήνας και Κιλκίς, Παύλος Ραβάνης και Παύλος Τονικίδης, αντίστοιχα, οι οποίοι ωστόσο ζητούν αύξηση του ποσού της οφειλής στις 50.000 έναντι των 15.000 που προτείνει η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο προέδρων, με θέματα την προωθούμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ασφαλιστικό και την πορεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, τονίστηκε ότι βλέπουν θετικά το μέτρο της αύξησης του αριθμού των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ωστόσο επισήμαναν ότι είναι απαραίτητο οι 100 δόσεις να αφορούν οφειλές έως 50.000 ευρώ κι όχι έως 15.000 ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση.  
Οι διοικήσεις των δύο Επιμελητηρίων επέμειναν ότι είναι απαραίτητο να κεφαλαιοποιηθούν (παγώσουν) για κάποιο χρονικό διάστημα οι παλιές οφειλές, δίνοντας τη δυνατότητα στον οφειλέτη να καταβάλει μόνον τις τρέχουσες εισφορές.
Με αυτόν τον τρόπο, τονίζεται, οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα μπορούν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειας τους.
Ακόμη, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες ήταν συνεπείς, καθώς και να καθιερωθούν μικρού  ύψους δόσεις με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των δόσεων.
Με αυτό τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των χρεών από μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων.
Αυτήν τη στιγμή, επισημαίνεται, μόλις το 45% των ελευθέρων επαγγελματιών μπορεί να καταβάλλει μηνιαίως τις εισφορές, ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν και ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι αδύνατο ο οφειλέτης να καταβάλλει ταυτόχρονα  με τις τρέχουσες και τη δόση των ληξιπρόθεσμων.
Επίσης, οι δύο πρόεδροι τάσσονται υπέρ της μηνιαίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, αντί της διμηνιαίας,  αίτημα που το ΒΕΑ είχε επανειλημμένως υποβάλλει  στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Όπως επισήμανε ο κ. Ραβάνης, «η νέα ρύθμιση θα πρέπει να είναι ρεαλιστική και να ανταποκρίνεται στη οικονομική δυνατότητα του επαγγελματοβιοτέχνη σήμερα.
»Στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι  η διευκόλυνση της αποπληρωμής, έτσι ώστε να μην χαθούν τελικά έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και φαλκιδευτεί η βιωσιμότητά τους, η αποφυγή νέων λουκέτων λόγω έλλειψης ρευστότητας, αλλά και να μη δημιουργηθεί μια τεράστια δεξαμενή εκατοντάδων ανασφάλιστων ελευθέρων επαγγελματιών τα επόμενα χρόνια», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης