Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κύπρος: Δεν προσέρχεται στον διάλογο για το Κυπριακό, αν η Τουρκία δεν ακυρώσει τα σχέδια εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Κύπρος: Δεν προσέρχεται στον διάλογο για το Κυπριακό, αν η Τουρκία δεν ακυρώσει τα σχέδια εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ
Δεν ήταν εύκολη η απόφαση αυτή, παραδέχεται ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος
Μόνη προϋπόθεση για την επιστροφή της Κύπρου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού είναι η ακύρωση των σχεδίων της Τουρκίας να προχωρήσει σε εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), σύμφωνα με τον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στον Οκτώβριο η Τουρκία εξέδωσε νότα ναυσιπλοΐας (NAVTEX), ότι το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρόσα» θα προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες στη Μεσόγειο για αναζήτηση πεδίων φυσικού αερίου από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του 2014.
Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και ανακοίνωσε την αναβολή των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.
«Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, όμως ήταν η μόνη επιλογή για την Κύπρο, καθώς δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης για το κυπριακό πρόβλημα εν μέσω απειλών και εκβιασμών από την Τουρκία», ανέφερε ο Ν. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar Tass.
Μάλιστα, σημείωσε ότι η νότα που εξεδόθη από την Τουρκία έγινε λίγες μόνον ημέρες πριν εισέλθουν σε νέα φάση οι διαπραγματεύσεις, που είχαν προγραμματιστεί για τις 9 Οκτωβρίου, προκειμένου «να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών».
Δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να ματαιώσουμε τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς αν θα επαναληφθούν οι συνομιλίες, σημείωσε ότι προκειμένου να αποφασίσει η Κύπρος να επιστρέψει στον διάλογο, η Τουρκία θα πρέπει να ακυρώσει τη νότα NAVTEX, συμπληρώνοντας ότι «ελπίζουμε πολύ σύντομα η Τουρκία να προχωρήσει στην ακύρωσή της».
Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Ρωσίας, καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναντι της κίνησης της Τουρκίας, σημείωσε ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένη από τις δημόσιες δηλώσεις μέχρι τώρα» και πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν έχουν γίνει γνωστές δημοσίως, από μια σειρά φίλων μας για να πείσουν την Τουρκία να ακυρώσει τη NAVTEX.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης