Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Brookings: Ποιοί είναι οι 5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να ανησυχήσουμε για τον αποπληθωρισμό; - Ποιες οι επιπτώσεις;

Brookings: Ποιοί είναι οι 5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να ανησυχήσουμε για τον αποπληθωρισμό; - Ποιες οι επιπτώσεις;
Μπορεί η πτώση των τιμών να ακούγεται ελκυστική στους καταναλωτές, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για την οικονομία
Τους πέντε λόγους για τους οποίους οι επενδυτές πρέπει να ανησυχούν για τον αποπληθωρισμό, στοιχειοθέτησς σε ανάλυση του ο David Wessel του Brookings Institute για την Wall Street Journal.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί για τους καταναλωτές η πτώση των τιμών να ακούγεται ελκυστική, ωστόσο θα πρέπει να εξεταστεί η επίπτωση του στο σύνολο της οικονομίας.

Ποιοι είναι επομένως οι πέντε λόγοι για τους οποίους πρέπει να ανησυχούμε για τον αποπληθωρισμό;

1. Ο ​​αποπληθωρισμός είναι μια γενικευμένη πτώση των τιμών και, μερικές φορές, των μισθών.
Σίγουρα, αν είναι κάποιος πολύ τυχερός για να πάρει μια αύξηση, η αγοραστική του δύναμη αυξάνεται, αλλά εκείνοι των οποίων οι μισθοί μειώνονται ή που έχουν απολυθεί ή εργάζονται λιγότερες ώρες δεν πρόκειται να απολαύσουν την πτώση του δείκτη τιμών.

2. Μπορεί να είναι δύσκολο (αν και, όπως έχουμε δει, όχι αδύνατο) για τους εργοδότες να μειώσουν τους ονομαστικούς μισθούς, όταν το απαιτούν οι συνθήκες.
Είναι πιο εύκολο να δώσει κανείς αυξήσεις που είναι μικρότερες από το ποσοστό του πληθωρισμού, το οποίο οι οικονομολόγοι αποκαλούν μια πραγματική μείωση των μισθών.
Όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μειωθούν οι μισθοί, με τους εργοδότες να επιλέγουν να προσλαμβάνουν λιγότερα άτομα τελικά.
Όπως έχει αναφέρει ο Paul Krugman το 2010 "σε μια αποπληθωριστική οικονομία, είναι πολύ δύσκολο να μειωθούν οι ονομαστικοί μισθοί.
Αυτό σημαίνει ότι σε γενικές γραμμές οι οικονομίες δεν καταφέρνουν να έχουν μείωση των μισθών, εκτός αν υπάρχει επίσης μαζική ανεργία, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να είναι αρκετά πρόθυμοι (απεγνωσμένα) ώστε να αποδεχθούν αυτές τις μειώσεις μισθών.

3. Ο αποπληθωρισμός ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναβάλλουν τις αγορές τους.
Εάν αρκετοί άνθρωποι το κάνουν αυτό, τότε οι επιχειρήσεις είναι λιγότερο πιθανό να προσλαμβάνουν εργαζόμενους και να επενδύουν, και αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα.

4. Ο αποπληθωρισμός είναι καταστροφικός για τους οφειλέτες.
Οι τιμές και οι μισθοί πέφτουν, αλλά η αξία του χρέους όχι.
Έτσι, οι οφειλέτες είναι αναγκασμένοι να περικόψουν τις δαπάνες τους.
Αυτό ισχύει και για τους καταναλωτές και για τις κυβερνήσεις, και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.
Όπως ανέφερε ο οικονομολόγους του Πανεπιστημίου του Yale, Irving Fisher, πριν από δεκαετίες, οι οφειλέτες είναι πιθανό να μειώσουν τις δαπάνες τους περισσότερο από ό, τι οι πιστωτές θα τις αυξήσουν, και αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μια πραγματικά κακή καθοδική σπείρα.

5. Η μείωση των επιτοκίων κάτω από το μηδέν είναι πολύ δύσκολο.
Ένας τρόπος που οι Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν να αποτρέψουν την αποταμίευση και την αδράνεια είναι να θέσουν μηδενικά επιτόκια, ελπίζοντας να παρακινήσουν το δανεισμό, τις δαπάνες και τις επενδύσεις.
Αλλά είναι σχεδόν αδύνατο γι 'αυτές να μειώσουν τα επιτόκια κάτω από το μηδέν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης