Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΣτΕ: Μερική δικαίωση για τους ασφαλισμένους της «Ασπίς Πρόνοια» - Θα λάβουν ως αποζημίωση το 70% του εγγυητικού κεφαλαίου

ΣτΕ: Μερική δικαίωση για τους ασφαλισμένους της «Ασπίς Πρόνοια» - Θα λάβουν ως αποζημίωση το 70% του εγγυητικού κεφαλαίου
Μέσω ειδικού μηχανισμού η αποζημιώσει των προσφυγόντων
Mέσω του ειδικού μηχανισμού εγγυήσεων και όχι του ελληνικού δημοσίου θα αποζημιωθούν τα «θύματα» της «Ασπίς Πρόνοια», σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, οι επενδυτές και οι ασφαλισμένοι της «Ασπίς Πρόνοια» αδυνατούν να αποζημιωθούν μέσω του ελληνικού δημοσίου.
Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνώρισε πως οι αποζημιώσεις μπορούν να δοθούν μέσω του μηχανισμού εγγυήσεων.
Μάλιστα, το ποσό τους αναμένεται να φθάσει στο 70% των χρημάτων που διεκδικούν από το ελληνικό δημόσιο.
«Ο ειδικός μηχανισμός αποζημιώσεως των ασφαλισμένων ασφαλιστικών επιχειρήσεων αποτελεί μηχανισμό κατάλληλο και πρόσφορο για την αποκατάσταση ζημιών που τυχόν προκαλούνται και από την πλημμελή άσκηση της κρατικής δραστηριότητας. Η θέσπιση δε του μηχανισμού αυτού αποκλείει, κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων, με τις οποίες καταστρώνεται ο ως άνω μηχανισμός, όχι μόνον την ευθεία αλλά και την ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα» αναφέρει η σχετική απόφαση.
Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όπως είναι όταν αυτές βρίσκονται υπό πτώχευση, όταν ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους για παράβαση νόμου, συνεχίζει το ΣτΕ.
«Τα θύματα της Ασπίς, θα λάβουν μετά την εκκαθάριση της ασφαλιστικής εταιρείας το 70% των απαιτήσεων τους από το εγγυητικό κεφάλαιο» καταλήγει η σχετική απόφαση.
Το ΣτΕ εξέτασε το αίτημα των ασφαλισμένων και των επενδυτών, κατόπιν προσφυγής τεσσάρων πελατών της «Ασπίς Πρόνοια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης