Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΕΚΠΟΙΖΩ: Στερείται κριτικής σκέψης η πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια - Απαιτείται υπευθυνότητα και σοβαρότητα

ΕΚΠΟΙΖΩ: Στερείται κριτικής σκέψης η πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια - Απαιτείται υπευθυνότητα και σοβαρότητα
Το «πάγωμα» ενός μέρους του δανείου απλώς μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον χωρίς στην ουσία να το αντιμετωπίζει σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ
«Ζητείται υπευθυνότητα και σοβαρότητα» τόνισε η κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου, γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ μιλώντας στο bankingnews.gr αναφορικά με την πρόταση του απερχόμενου υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια.
«Στερείται κριτικής σκέψης διότι οι προτάσεις δεν έχουν αποτυπωθεί στο χαρτί και είναι υπό διαμόρφωση» σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη και στην περίπτωση που αυτές συμπεριληφθούν στο χαρτί δεν προσδιορίζουν κάτι καινούργιο ενώ υπάρχουν πολλές ασάφειες.
Όπως υποστηρίζει η κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου ο κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει ένα μέρος του προβλήματος των κόκκινων δανείων.
Στο «πάγωμα» ενός μέρους του δανείου απλώς μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον χωρίς στην ουσία να το αντιμετωπίζει.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ προτείνει η αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου που είναι στο κόκκινο να γίνει στην τρέχουσα αξία του ακινήτου και όχι στην αρχική του αξία διότι οι οικονομικές μεταβολές ήταν ραγδαίες.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ κάνοντας χρήση την απλή αριθμητική διαπιστώνει ότι το αρχικό ποσό των 200.000 ευρώ με την πρόταση -σκέψη του υπουργού η μηνιαία δόση του δανείου θα μειωθεί στα 830 ευρώ από 1060 ευρώ που ήταν πριν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Η εξέλιξη αυτή όμως δεν βοηθά τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των εισοδημάτων τα οποία είναι αμφίβολο να διορθωθούν στο μέλλον. Και καταλήγει λέγοντας ότι το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να συνεργαστεί με τις καταναλωτικές οργανώσεις έτσι ώστε να βρεθεί μια αποδεκτή λύση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης