Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι παράνομες χρεώσεις είναι εδώ - Οι τράπεζες προκαλούν και η ΤτΕ αδιαφορεί για την εφαρμογή των νόμων, αναφέρει σε εξώδικο η ΕΚΠΟΙΖΩ

Οι παράνομες χρεώσεις είναι εδώ - Οι τράπεζες προκαλούν και η ΤτΕ αδιαφορεί για την εφαρμογή των νόμων, αναφέρει σε εξώδικο η ΕΚΠΟΙΖΩ
Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ προχώρησε σε εξώδικη διαμαρτυρία κατά των τραπεζών που συνεχίζουν να χρεώνουν προμήθειες αγνοώντας τη νομοθεσία
Συνεχίζουν να προκαλούν οιτράπεζες με τις παράνομες χρεώσεις σε βάρος των πελατών τους.
Χρεώνουν λίγα σε πολλούς και μαζεύουν εκατομμύρια.

Οι προμήθειες που βάζουν οι τράπεζες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη νομοθεσία η οποία όμως για να γνωμοδοτήσει για ένα συγκεκριμένο θέμα πρέπει ο θιγόμενος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ προχώρησε σε εξώδικη διαμαρτυρία κατά των τραπεζών που συνεχίζουν να χρεώνουν προμήθειες αγνοώντας τη νομοθεσία.
Με βάση τη νομοθεσία χαρακτηρίζονται ως Γενικοί Όροι Συναλλαγών οι οποίοι απαγορεύονται με βάση το νόμο 2251/1994 .
Τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ μοιράζονται οι τράπεζες από τις παράνομες χρεώσεις.
Η Ένωση Καταναλωτών για να διασφαλίσει τα περαιτέρω τα δικαιώματα των καταναλωτών επικαλείται την παγιωμένη νομολογία η οποία είναι (Π.Π. Αθηνών 961/2007. ΑΠ 652/2010)
Οι επαναλαμβανόμενες χρεώσεις των τραπεζών όπως τις κατέγραψε η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.
Χρέωση έως 150 εκατ. ευρώ για την επαναρρύθμιση οφειλών με bonus επιστροφής. Έως 90 λεπτά του ευρώ εάν ο πελάτης απαιτήσει την αποστολή κίνησης λογαριασμού σε επαγγελματίες σε εβδομαδιαία βάση. Στην περίπτωση που ο πελάτης αιτηθεί αποστολή κίνησης λογαριασμού σε εβδομαδιαία βάση το ποσό ανέρχεται σε 5 ευρώ και σε 15 ευρώ το μήνα.
Για τραπεζικές εργασίες που σχετίζονται με τη χρήση πιστωτικών καρτών και στην περίπτωση φόρτισης της κάρτας με χρήματα οι χρεώσεις διαμορφώνονται ανάλογα με το ποσό καταβολής.
Όταν ο κάτοχος της κάρτας βάλει από 10 ευρώ έως 200 ευρώ η χρέωση είναι 2 ευρώ, από 200 έως 500 ο υπάλληλος ζητάει 3 ευρώ ως προμήθεια και η προμήθεια ανεβαίνει στα 5 ευρώ για ποσά άνω των 500 ευρώ.
Τα χαράτσια πέφτουν ακόμη και για ημερήσιο αντίγραφο και η χρέωση ανέρχεται σε 15 ευρώ.
Οι παραπάνω χρεώσεις είναι παράνομες και καταχρηστικές αλλά οι τράπεζες συνεχίζουν την τακτική τους διότι ο πελάτης είναι αδύναμος και δεν μπορεί να βρει το δίκιο του. Οι υπηρεσίες του κράτους και ειδικά όσες έχουν την υποχρέωση από το νόμο να προστατεύουν τους καταναλωτές, το μόνο που ξέρουν να λένε είναι να μας γίνουν καταγγελίες.
Οι τράπεζες λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις ερήμην άλλων και μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα Αρχή μπορεί να βάλει σε τάξη τα πράγματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν αρκετή γραφειοκρατία η οποία δεν προστατεύει τον πελάτη και τον ταλαιπωρούν. Απόδειξη είναι ότι αναγνωρίζουν μόνο την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο ως επίσημα έγγραφα που βεβαιώνουν τα στοιχεία του κατόχου.
Μόνο με αυτά τα δυο δημόσια έγραφα μπορείς να κάνεις συναλλαγή με την τράπεζα ενώ δεν έχει καμία αξία όταν κάποιος επιδείξει το νέο δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου το οποίο είναι πιο ασφαλές από την αστυνομική ταυτότητα. Δεν μπορεί να φανεί χρήσιμο διότι η Τράπεζα της Ελλάδας δεν συμπεριέλαβε ως κρατικό έγγραφο το νέο δίπλωμα αυτοκινήτου και να δίνει τη δυνατότητα ως μέσο συναλλαγή με την τράπεζα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης