Τελευταία Νέα
Διεθνή

PwC: Ανάπτυξη 1,2% για την ισπανική οικονομία το 2014 και 1,5% το 2015

PwC: Ανάπτυξη 1,2% για την ισπανική οικονομία το 2014 και 1,5% το 2015
Αναμένει μικρότερη ανάπτυξη τόσο σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει η ισπανική κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν
Ανάπτυξη 1,2% της ισπανικής οικονομίας για το 2014 και 1,5% για το 2015, ποσοστά χαμηλότερα τόσο έναντι αυτών που προβλέπει η ισπανική κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν, αναμένει η PriceWaterhouseCoopers (PwC), σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας και με βάση τις εκτιμήσεις 350 εμπειρογνωμόνων, στελεχών και επιχειρηματιών.
Οι προσδοκίες των στελεχών αυτών σχετικά με τη βελτίωση της ισπανικής οικονομίας έχουν μειωθεί κάθετα τους τελευταίους μήνες, καθώς μόνον το 39% εξ αυτών εκτιμά ότι θα καταγραφεί βελτίωση στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, έναντι του 62% το περασμένο τρίμηνο.
Παράλληλα, το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση έχει αυξηθεί στο 17%.
Ακόμη σημειώνεται ότι, σε σχέση με τους επόμενους έξι μήνες, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν μειώθηκε από το 80% στο 59%.
Το «πάγωμα» των προσδοκιών εξηγείται, σύμφωνα με το 46% των ερωτηθέντων, από την αποδυνάμωση της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας και κυρίως στην Ευρώπη, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα επιτρέψει στην ισπανική οικονομία να αναπτυχθεί στον επιθυμητό βαθμό.
Υπό αυτήν την έννοια, μειώθηκε το ποσοστό εκείνων που αναμένουν αύξηση των εξαγωγών από το 72% στο 34%, ενώ όσον αφορά την εσωτερική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί σταθερή, με το 52% των ερωτηθέντων να αναμένει μάλιστα αύξησή της.
Παράλληλα, η ζήτηση στην αγορά ακινήτων εκτιμά ότι θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί, σύμφωνα με το 29% των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Όσον αφορά την έξοδο της χώρας από την κρίση, το 63% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ζώνη του ευρώ οδεύει σε νέα φάση ύφεσης, για τρεις κυρίως λόγους: το αυξημένο χρέος, την υψηλή δομική ανεργία και την έλλειψη σαφούς στρατηγικής από τους κυβερνητικούς θεσμούς της Ευρωζώνης.
Τέλος, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εκτιμά ότι θα είναι θετικός, αν και μέτριος, ο αντίκτυπος από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις οικονομίες των χωρών της ζώνης του ευρώ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης