Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίθετα 19 κράτη-μέλη της Ε.Ε. στη χρήση των αποθεματικών των γεωργικών κεφαλαίων, για την άμβλυνση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο

Αντίθετα 19 κράτη-μέλη της Ε.Ε. στη χρήση των αποθεματικών των γεωργικών κεφαλαίων, για την άμβλυνση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο
Προτείνουν οι ενισχύσεις να χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων
Την αντίθεσή τους στη χρήση του αποθεματικού για περιπτώσεις κρίσης των γεωργικών κεφαλαίων, προκειμένου να αποζημιωθούν οι ευρωπαίοι παραγωγοί από τις απώλειες που έχουν υποστεί ως συνέπεια του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών, εκφράζουν 19 κράτη-μέλη της Ε.Ε., με σχετικό κείμενό τους.
Το κείμενο υπογράφεται από τις χώρες Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία και Φινλανδία.
Οι χώρες αυτές αντιπροτείνουν οι ενισχύσεις των ευρωπαίων αγροτών να χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων, με την ισπανίδα υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Ισαμπέλ Γκαρθία Τεχερίνα, να σημειώνει ότι «δεν πρέπει οι αγρότες να πληρώσουν δύο φορές τις επιπτώσεις του ρωσικού βέτο».
Στο έγγραφο τονίζεται η ανησυχία σχετικά με την κατάσταση σημαντικών αγροτικών ευρωπαϊκών τομέων, καθώς όπως σημειώνεται λόγων των μέτρων που υιοθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες, οι οικονομικές συνθήκες κάποιων εκ των μεγαλύτερων παραγωγών φρούτων και λαχανικών είναι ακόμη πολύπλοκες.
Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στις στρεβλώσεις στις αγορές κυρίως για βοοειδή και χοίρους, όπου επισημαίνεται ότι «έχουν μεταβληθεί σημαντικά, με τις τιμές να έχουν σαφή πτωτική τάση» και απευθύνονται προειδοποιήσεις ότι οι οικονομικές δυσκολίες που προκαλούνται από αυτή την κατάσταση μπορεί να υπονομεύσουν έναν αριθμό εκμεταλλεύσεων, ήδη ευάλωτων.
Επιπλέον, η ανακοίνωση καλεί να μεταφερθούν «κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2015, ώστε η Ε.Ε. να μπορέσει να αντιμετωπίσει πλήρως τις στρεβλώσεις στην αγορά.
Στο κείμενο τονίζεται ότι τα κεφάλαια του αποθεματικού θα πρέπει να διατηρηθούν, ώστε να παραμείνει η ικανότητα της Ε.Ε. να μπορεί να ανταποκριθεί το 2015, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κρίση ή προκύψει μια νέα.
Τέλος, τονίζεται η αντίθεσή τους στην προτεινόμενη μείωση των 448 εκατ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων και ζητούν αυτές οι πιστώσεις να χρησιμοποιηθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης