Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Άλμα στο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών τον Σεπτέμβριο – Αυξήθηκε κατά 61,9%, στα 963 δισ. γεν

Ιαπωνία: Άλμα στο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών τον Σεπτέμβριο – Αυξήθηκε κατά 61,9%, στα 963 δισ. γεν
Oικονομολόγοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στα 532,2 δισ. γεν
Απροσδόκητα υψηλό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε τον Σεπτέμβριο, για τρίτο συνεχές μήνα, καθώς το αδύναμο γεν ενίσχυσε την αξία των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, παρά τα συνεχή εμπορικά ελλείμματα.
Το πλεόνασμα ανήλθε σε 963 δισ. Γεν (8,1 δισ. δολάρια), διευρυμένο κατά 61,9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών σήμερα, Τρίτη.
Σημειώνεται ότι οικονομολόγοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στα 532,2 δισ. γεν.
Μέχρι πρόσφατα η Ιαπωνία, βασιζόμενη στις ισχυρές εξαγωγές, παρουσίαζε πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών άνω των 10 τρισ. γεν, όμως, όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι, αυτές οι ημέρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Πλέον, τα συρρικνωμένα πλεονάσματα υπογραμμίζουν μια στροφή στο εμπόριο της Ιαπωνίας με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, με τις εξαγωγές όμως να μην αυξάνονται στον βαθμό που θα περίμεναν οι οικονομολόγοι.
Το μηνιαίο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είχε γυρίσει σε αρνητική τροχιά τα πρόσφατα χρόνια καθώς η χώρα βασίζεται στα ακριβά εισαγόμενα καύσιμα για να αναπληρώσει το έλλειμμα από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Επίσης, περισσότερες ιαπωνικές εταιρείες έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει ότι αυτή δεν περιλαμβάνεται στο εμπορικό ισοζύγιο.
Ο πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, ανέλαβε την εξουσία σχεδόν πριν από δύο χρόνια, επισημαίνοντας ότι ένα ασθενέστερο γιεν θα βοηθούσε στην ενίσχυση των εξαγωγών.
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει καταγραφεί σημαντική ανάκαμψη και το αδύναμο γεν ανέβασε τα εμπορικά ελλείμματα, λόγω της αύξησης των τιμών εισαγωγών.
Ορισμένοι οικονομολόγοι ανησυχούν για τον κίνδυνο μιας δημοσιονομικής κρίσης, αν η Ιαπωνία συνεχίσει να παρουσιάζει ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Ένα τέτοιο σενάριο θα σήμαινε ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να βασιστεί σε εξωτερικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τα χρέη της.
Οι ξένοι επενδυτές ενδέχεται να ζητήσουν μεγαλύτερα premium για τα ιαπωνικά ομόλογα που κατέχουν, δεδομένου του μεγάλου δημοσίου χρέους, ωθώντας τις αποδόσεις και πιθανώς καθιστώντας αδύνατο για την κυβέρνηση να πληρώσει τα χρέη της.
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε επίσης πλεόνασμα 2,04 τρισ. γεν στον λογαριασμό πρωτογενούς εισοδήματος, το οποίο περιλαμβάνει το εισόδημα από εκμεταλλεύσεις μετοχών και ομολόγων στο εξωτερικό.
Καταγράφηκε δηλαδή άλμα 24,5% σε ετήσια βάση, καθώς το γεν εξασθένησε σημαντικά έναντι των κυριότερων νομισμάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Ήταν επίσης το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί για τον μήνα Σεπτέμβριο από τότε που συγκεντρώθηκαν συγκρίσιμα δεδομένα για πρώτη φορά το 1985.
Το αδύναμο γεν βοήθησε επίσης στην ενίσχυση του κόστους των εισαγωγών και συνέβαλε στο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα τον Σεπτέμβριο, που ανήλθε σε 714,5 δισ. γεν τον εν λόγω μήνα, αυξημένο κατά 0,1% σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης