Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γ. Βρούτσης (υπ. Εργασίας): Αναστέλλεται η καταβολή 2.734 συντάξεων – Είχαν αναγραφεί λάθος οι αριθμοί ΑΦΜ

Γ. Βρούτσης (υπ. Εργασίας): Αναστέλλεται η καταβολή 2.734 συντάξεων – Είχαν αναγραφεί λάθος οι αριθμοί ΑΦΜ
Θα πραγματοποιηθεί σχετική έρευνα από τις διοικήσεις των Ταμείων για να διαπιστωθεί αν όντως επρόκειτο για λάθος ή προσπάθεια φοροδιαφυγής
Την αναστολή καταβολής 2.734 διαγεγραμμένων συντάξεων, οι αναγραφόμενοι ΑΦΜ των οποίων ήταν λάθος, αποφάσισε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.
Ήδη έχει αποσταλεί σχετική εντολή προς τους διοικητές συγκεκριμένων ασφαλιστικών ταμείων, μετά τη διασταύρωση των στοιχείων 4,5 εκατ. συντάξεων με αυτά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται για συντάξεις 17,8 εκατ. ευρώ ετησίως, οι οποίες θα ανασταλούν μέχρι την ολοκλήρωση σχετικής έρευνας που θα διενεργήσουν οι διοικήσεις των ταμείων προκειμένου να εάν όντως επρόκειτο για λάθος ή προσπάθεια φοροδιαφυγής.
Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά φέτος οι συνταξιούχοι της χώρας δεν πήραν βεβαιώσεις συντάξιμων αποδοχών για το 2013, αλλά βρήκαν έτοιμα και προσυμπληρωμένα τα σχετικά στοιχεία στις ηλεκτρονικές τους φορολογικές δηλώσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της διασταύρωσης των στοιχείων του συστήματος ΗΛΙΟΣ με αυτά της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων, διαπιστώθηκε ότι από τα 4,5 εκατ. συντάξεις που προσυμπληρώθηκαν, στις 2.734 περιπτώσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 0,06%, οι συνταξιούχοι προέβησαν σε χρήση της δυνατότητας που είχαν για διαγραφή της σύνταξης από το έντυπο Ε1.
Όπως σημείωσε ο κ. Βρούτσης, «πρόκειται για ένα εντυπωσιακά μικρό ποσοστό για το μέγεθος του σύνθετου εγχειρήματος της προσυμπλήρωσης συντάξιμων αποδοχών από πολλές διαφορετικές πηγές, γεγονός που υποδηλώνει ότι η για πρώτη φορά στη χώρα μας ταύτιση συντάξεων και ΑΦΜ πέτυχε σε σχεδόν απόλυτο βαθμό».
Παράλληλα, σημείωσε ότι τον Ιούνιο του 2012, ήτοι ένα χρόνο πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα ΗΛΙΟΣ, «δεν γνωρίζαμε ποιος και πόσες συντάξεις παίρνει, ενώ τα κενά ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ξεπερνούσαν το 1 εκατ. περίπου το 25% των συντάξεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης