Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Πολύ αδύναμα τα κεφάλαια των 4 ελληνικών τραπεζών - Αμετάβλητη η βαθμολογία

Standard and Poor's: Πολύ αδύναμα τα κεφάλαια των 4 ελληνικών τραπεζών - Αμετάβλητη η βαθμολογία
H Standard and Poor's αναβάθμισε σε CC, από C προηγουμένως, την αξιολόγηση για το μη εξασφαλισμένο χρέος των ελληνικών τραπεζών
Αμετάβλητη στο CCC+ διατήρησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, ενώ διατήρησε σταθερό το outlook.
Ειδικότερα, η S&P επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC+ για τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.
Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση C για τις τέσσερις τράπεζες.
Τέλος αναβάθμισε σε CC, από C προηγουμένως, την αξιολόγηση για το μη εξασφαλισμένο χρέος των ελληνικών τραπεζών.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, η σημερινή απόφασή του να επιβεβαιώσει τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των stress tests από την ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου, αλλά και της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να εισάγει νέα νομοθεσία για τον αναβαλλόμενο φόρο.
Ο οίκος σπεύδει να επισημάνει πως η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών λαμβάνει υπόψιν της και μια ακόμη παράμετρο: Τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τη μετατροπή του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ (11,4 δισ. ευρώ) σε προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας.
Όπως προειδοποιεί η S&P, τα κεφάλαια και η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών παραμένουν πολύ αδύναμα (very weak).
Όπως συνεχίζει ο οίκος στην ανάλυσή του, τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ αποκάλυψαν στις 26 Οκτωβρίου νέα αύξηση των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες.
Ο οίκος υπογραμμίζει ότι μόνο η Alpha και η Πειραιώς πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ, τόσο σύμφωνα με την προσέγγιση του στατικού σεναρίου, όσο και με βάσει την προσέγγιση του δυναμικού σεναρίου.
Στον αντίποδα, συνεχίζει η S&P, Εθνική και Eurobank πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ μόνο σύμφωνα με την προσέγγιση του δυναμικού σεναρίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου:
- Τα ποσοστά των NPLs των ελληνικών τραπεζών πιθανότατα θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να βιώνουν τον αντίκτυπο της βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.
- Το οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας θα συνεχίσει να συνοδεύεται από προκλήσεις.
- Παρά τον νέο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου τον Μάιο του 2014, τα κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών παραμένουν πολύ αδύναμα.
- Οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται σε ένα δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον, το οποίο εξακολουθεί να επηρεάζει την πιστοληπτική ικανότητά τους.
Στη συνέχεια της έκθεσής της η S&P δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν πρόσθετη κεφαλαιακή στήριξη, δεδομένης της αδύναμης κεφαλαιακής τους θέσης και των επίσης αδύναμων κερδών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, οι ευρωπαϊκές αρχές παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αν απαιτηθεί.
Το σταθερό outlook των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών αντανακλά την εξής πραγματικότητα: Παρά τα εύθραυστα επιχειρηματικά και χρηματοπιστωτικά τους προφίλ, Alpha, Εurobank, Εθνική και Πειραιώς δεν απειλούνται με χρεοκοπία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Καθώς η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες θα περιοριστούν, καταλήγει η S&P.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης