Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ε.Ε.: Επί τάπητος σήμερα πιθανές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών

Ε.Ε.: Επί τάπητος σήμερα πιθανές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών
Το ενδεχόμενο διεύρυνσης της λίστας των Ρώσων και Ουκρανών, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, θα εξετάσουν οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε.
Το ενδεχόμενο διεύρυνσης της λίστας των Ρώσων και Ουκρανών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ε.Ε. αναμένεται να εξεταστεί σήμερα, Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, μετά την αύξηση των στρατευμάτων στην περιοχή.
Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συνεδριάσει σήμερα για πρώτη φορά υπό την προεδρία της νέας επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, της ιταλίδας Federica Mogherini, η οποία έχει προτείνει την οργάνωση αυτών των συναντήσεων με βασικό θέμα την Ουκρανία.
Η F. Mogherini αναμένεται να υποδεχθεί προηγουμένως τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Pavel Klimkin, με τον οποίο θα υπογραφεί μια συμφωνία για την ανάπτυξη από 1ης Δεκεμβρίου μιας ευρωπαϊκής συμβουλευτικής αποστολής στην Ουκρανία για τη μεταρρύθμιση του τομέα ασφάλειας της Ουκρανίας.
Εν συνεχεία, οι υπουργοί θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, αλλά και το τι μπορεί να κάνει η Ε.Ε. για να προωθήσει την ειρήνη στην περιοχή, πριν καταλήξουν σε συμπεράσματα σχετικά με το θέμα.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχει σημάνει συναγερμό ότι τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει αντιληπτός αυξημένος αριθμός οχημάτων, στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατευμάτων, τα οποία εισέρχονται στην ανατολική Ουκρανία, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, από τη γειτονική Ρωσία, κάτι άλλωστε που έχει επίσης επιβεβαιώσει και το ΝΑΤΟ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί θα συζητήσουν την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων σε ρώσους αξιωματούχους ή ουκρανούς σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, αλλά και περιοριστικά μέτρα σε σχέση με την Κριμαία, που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία, ή ακόμα και πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις.
Η επιλογή που φαίνεται πιο πιθανής είναι οι υπουργοί να αποφασίσουν την επέκταση της «μαύρης λίστας» των Ρώσων και Ουκρανών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, όπως για παράδειγμα απαγόρευση εισόδου στην επικράτεια της Ε.Ε. και «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων, μια λίστα στην οποία μέχρι στιγμής περιλαμβάνονται σήμερα 119 άτομα και 23 επιχειρήσεις.
Πηγές της Ε.Ε., σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο Efe, σημειώνουν ότι «δεν θα προταθούν νομικές ενέργειες προς έγκριση τη Δευτέρα», με την συμπερίληψη στη λίστα νέων ονομάτων, αν και άλλες διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για έξι με οκτώ νέα ονόματα.
Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα ασχοληθούν και με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά το πρόσφατο ταξίδι της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, F. Mogherini, στην περιοχή, καθώς επίσης και η κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, η πολιτική κρίση και ασφάλεια στη Λιβύη, αλλά και η επιδημία του ιού Ebola στη Δυτική Αφρική.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης