Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ψυχροπολεμικό» κλίμα στους G20 - Μέτωπο της Δύσης απέναντι στον Putin - Πως θα αντιδράσει η ρωσική «αρκούδα»;

«Ψυχροπολεμικό» κλίμα στους G20 - Μέτωπο της Δύσης απέναντι στον Putin - Πως θα αντιδράσει η ρωσική «αρκούδα»;
Παρά τις κυρώσεις και τον διπλωματικό αποκλεισμό, ο Putin δεν υποχωρεί από τις θέσεις του για την Ουκρανία
Αντιμέτωπος με ένα αρραγές μέτωπο των χωρών της Δύσης βρέθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin στη Σύνοδο Κορυφής των G20 που πραγματοποιήθηκε στο Μπρίσμπαν της Αυστραλίας, δεχόμενος ισχυρές πιέσεις, αναφορικά με την πολιτική που εφαρμόζει το Κρεμλίνο απέναντι στην Ουκρανία.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει μετά το σκηνικό «Ψυχρού Πολέμου» που στήθηκε για ακόμη μία φορά, είναι η αντίδραση της ρωσικής «αρκούδας», η οποία παρά τις κυρώσεις και την απομόνωση στέκεται όρθια και εμμένει στις θέσεις της, όσον αφορά τη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης.
Η ρωσική οικονομία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τις κυρώσεις της Δύσης, αλλά και από την πτώση του πετρελαίου, η οποία ενδεχομένως να αποδειχθεί καταστροφική, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Vladimir Putin.
Παρόλα αυτά, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters, όσοι περίμεναν ότι ο Ρώσος ηγέτης θα υποχωρούσε από τις θέσεις του για την Ουκρανία υπό το βάρος των πιέσεων, διαψεύστηκαν πανηγυρικά.
Δεν υπάρχει κανένα σημάδι αλλαγής τακτικής από τον Putin. Παράλληλα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας, μάλλον αντιμετωπίζεται από τους Ρώσους σαν μια διπλωματική νίκη του προέδρου.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η «ηρεμία» του Putin οφείλεται στο γεγονός ότι αντιλαμβάνεται πως ο μεγάλος αντίπαλος, οι ΗΠΑ, έχουν απολέσει οριστικά την οικονομική και πολιτική τους παντοκρατορία, με την Κίνα να αποτελεί πλέον τη νέα υπερδύναμη.
Ο Georgy Satarov, πολιτικός αναλυτής και πρώην σύμβουλος του Boris Yeltsin, σχολιάζει χαρακτηριστικά στο Reuters, ότι με την πρόωρη αποχώρηση του από τη Σύνοδο των G20, o Putin έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στη Δύση ότι θα εφαρμόσει την πολιτική που θεωρεί απαραίτητη στην Ουκρανία και όχι αυτή που επιζητούν οι ηγέτες.
Πάντως τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ακόμη πιο βαθύ χάσμα ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, στον απόηχο της παγερής υποδοχής που επεφύλαξαν οι ηγέτες της G20 στον Vladimir Putin.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Kommersant, «η ουκρανική κρίση άφησε σε δεύτερο πλάνο την παραδοσιακή ατζέντα της G20 και μετέτρεψε τη σύνοδο σε ένα γεωπολιτικό κλαμπ συζητήσεων».
Παρά τις παρά τις πιέσεις που άσκησε η Δύση, η Μόσχα κατάφερε το σημαντικότερο πράγμα στη σύνοδο: να αποφύγει ένα ηχηρό σκάνδαλο και να συνεχίσει τον διάλογο με τους πιο αδιάλλακτους αντιπάλους της, υποστηρίζει η ρωσική εφημερίδα.

www.bvankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης