Τελευταία Νέα
Διεθνή

BoJ: Αισιόδοξη για την ιαπωνική οικονομία, παρά την ύφεση

BoJ: Αισιόδοξη για την ιαπωνική οικονομία, παρά την ύφεση
Εκτιμά ότι διατηρείται η τάση μέτριας ανάκαμψης της οικονομίας και ότι η αρνητική επίδραση της αύξησης του φόρου επί των πωλήσεων θα είναι βραχύβια
Να διατηρήσει την ευρείας κλίμακας πολιτική νομισματικής χαλάρωσης αποφάσισε την Τετάρτη η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλά και να παραμείνει προσηλωμένη στην αισιόδοξη εκτίμηση σχετικά με την οικονομία, παρά τα απαισιόδοξα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προχθές, Δευτέρα, σχετικά με την αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο του 2014.
Άλλωστε, το γεγονός αυτό ανάγκασε τον ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, να αναβάλει για την άνοιξη του 2017 την προγραμματισμένη για το 2015 αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων, αλλά και να κηρύξει πρόωρες εκλογές.
Ενώ, λοιπόν, τα στοιχεία για την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας κατέδειξαν απροσδόκητη είσοδό της σε ύφεση, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τις εκτιμήσεις της ότι παραμένει η τάση μέτριας ανάκαμψης, υποδηλώνοντας ότι η ύφεση που οφείλεται στην αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων νωρίτερα φέτος θα είναι βραχύβια.
«Η ιαπωνική οικονομία παρουσιάζει σταθερά σημάδια ανάκαμψης, αν και έχουν παρατηρηθεί κάποιες αδυναμίες κυρίως στον τομέα της παραγωγής», σημειώνεται σε ανακοίνωσή της.
Παράλληλα, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τις εξαγωγές, επισημαίνοντας ότι «οι εξαγωγές είναι σχεδόν σταθερές».
Η σχετικά αισιόδοξη ματιά έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση του ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, ότι η ιαπωνική οικονομία δεν είναι αρκετά ισχυρή για να υπάρξει και δεύτερη αύξηση επί του φόρου των πωλήσεων το 2015.
Χθες, Τρίτη, ο ιάπωνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αύξηση αυτή θα αναβληθεί για 18 μήνες και ότι θα προσφύγει σε εκλογές τον επόμενο μήνα, προκειμένου να λάβει την εντολή από τον λαό ώστε να προχωρήσει την οικονομική του πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης