Τελευταία Νέα
Διεθνή

PwC: Το 2033 θα φτάσει η Ισπανία τα προ κρίσης επίπεδα στην απασχόληση! - Πλήττονται οι χαμηλής μόρφωσης εργαζόμενοι

PwC: Το 2033 θα φτάσει η Ισπανία τα προ κρίσης επίπεδα στην απασχόληση! - Πλήττονται οι χαμηλής μόρφωσης εργαζόμενοι
Τις επόμενες δεκαετίες η Ισπανία θα δει μια αλλαγή χωρίς προηγούμενο στην αγορά εργασίας, που θα χαρακτηρίζεται από μεταβολές τόσο στον τρόπο εργασίας όσο και στον χρόνo
Η Ισπανία δεν πρόκειται να φθάσει στα προ κρίσης επίπεδα στον τομέα της απασχόλησης πριν περάσουν δύο δεκαετίες και συγκεκριμένα το 2033, έτος κατά το οποίο ο αριθμός των απασχολουμένων θα φθάσει τα 20,5 εκατομμύρια άτομα και το ποσοστό της ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 6,7%, ποσοστό παρόμοιο με αυτό που παρουσιάζουν τώρα χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Δανία.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε έκθεση που παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη, η PricewaterhouseCoopers (PwC), για την απασχόληση στην Ισπανία, στην οποία τονίζει ότι οι εργαζόμενοι το 2033 θα είναι περισσότερο ανεξάρτητοι, διεθνείς και επιχειρηματίες και λιγότεροι πιστοί στις επιχειρήσεις τους, καθώς θα αποτελεί «καθημερινότητα» να εργάζονται για περισσότερες εταιρείες.
Σύμφωνα με την PwC, μεταξύ του 2013 και του 2033 θα δημιουργηθούν περί τα 3,7 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ αναφέρεται ότι η ζήτηση θα επικεντρωθεί σε εργαζομένους με υψηλά προσόντα.
Αντιθέτως, αυτοί με λιγότερα προσόντα θα είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα στην αναζήτηση εργασίας, καθώς η ζήτηση για τέτοιους εργαζόμενους θα μειωθεί τα επόμενα 20 χρόνια κατά 13,5% και το ποσοστό ανεργίας τους θα φθάσει το 18,8%.
Οι εργαζόμενοι με μέσο επίπεδο προσόντων θα αυξηθούν μεταξύ του 2013 και 2033 κατά 56,3%, ενώ αυτοί με υψηλά προσόντα θα αυξηθούν κατά 29,3%, φθάνοντας τα 8,5 εκατομμύρια μέσα σε δύο δεκαετίες, έναντι των 7 εκατ. εργαζομένων με μέτρια προσόντα και 4,9 εκατ. αυτών με λίγα προσόντα.
Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, σημειώνει η PwC, θα αυξηθεί στην Ισπανία η απασχόληση στους τομείς των ξενοδοχείων – εστιατορίων κατά 70% τα επόμενα 20 χρόνια, κατά 44% στους τομείς διαχείρισης νερού, αποβλήτων και τεχνικών επαγγελμάτων, κατά 34% στον τομέα αναψυχής και 39% στον τομέα τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας.
Παράλληλα, τονίζεται ότι το 2033 θα υπάρχουν λιγότερα άτομα για να απασχοληθούν, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, τις επόμενες δεκαετίες η Ισπανία θα δει μια αλλαγή χωρίς προηγούμενο στην αγορά εργασίας, που θα χαρακτηρίζεται από μεταβολές τόσο στον τρόπο εργασίας όσο και στον χρόνο.
Έτσι, το 2033 θα είναι περισσότεροι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, ενώ θα είναι κυρίαρχη η απασχόληση από απόσταση και όχι η σταθερή εργασία σε γραφείο.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι προτιμήσεις των μελλοντικών εργαζομένων δεν θα εξαρτώνται τόσο από τα χρήματα, αλλά κυρίως από τις ευκαιρίες για μια επαγγελματική καριέρα, ενώ θα δίνουν μεγάλη σημασία στο εργασιακό περιβάλλον και στη «συμφιλίωση» της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης