Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μήνυμα από διεθνείς οίκους στον ΣΥΡΙΖΑ – Δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής διαγραφή χρέους και κρατικοποίηση τραπεζών

Μήνυμα  από διεθνείς οίκους στον ΣΥΡΙΖΑ – Δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής διαγραφή χρέους και κρατικοποίηση τραπεζών
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το παρελθόν έχει γίνει πιο ανεκτός από τους διεθνείς επενδυτές, αλλά ακόμη υπάρχει καχυποψία για το κυβερνητικό του πρόγραμμα.
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα φαίνεται να εξάγονται από τον πρώτο γύρο επαφών των διεθνών οίκων με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στο Λονδίνο και παρουσιάζουν το πρόγραμμα του κόμματος.
Με βάση πηγή από την Barclays Capital που μίλησε στο bankingnews.gr «από τις επαφές που έχουν υπάρξει από την Bank of America Merrill Lynch, Nomura και Kepler αλλά και οι ενδείξεις που υπάρχουν από την Deutsche Bank, Capital, Goldman Sachs, York Capital,  Wellington Capital Management, Citigroup κ.α. όλων αυτών που έχουν σημαντικές επενδυτικές θέσεις στην Ελλάδα και τις τράπεζες εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα.
Να σημειωθεί ότι σήμερα Τετάρτη πραγματοποιούνται οι πιο κρίσιμες επαφές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους ξένων οίκων.
Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς οίκοι υπό την μορφή άτυπου road show δείχνουν ενδιαφέρον για το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που έχει σημειολογία και δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Με εξαίρεση την Goldman Sachs που διατηρεί εδώ και 2-3 χρόνια επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία των διεθνών οίκων αντιμετώπιζε αυτό το αριστερό κόμμα με επιφύλαξη χωρίς να έχει ιδιαίτερες επαφές.
Η αλλαγή στάσης των οίκων, αποδεικνύει ότι αναγνωρίζουν ότι έρχεται αργά ή γρήγορα στην εξουσία στην Ελλάδα και αυτό αποδεικνύει η παρουσία αρκετών ξένων funds στο Λονδίνο.
Η προσέγγιση αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος.
Υπάρχει και η άλλη πλευρά που δείχνει ότι ακόμη οι ξένοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον ΣΥΡΙΖΑ.
1)Θέτουν θέμα αποσαφήνισης της πολιτικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος.
Θεωρούν οι διεθνείς οίκοι, ότι δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής διαγραφή του χρέους.
Μονομερής διαγραφή θα προκαλέσει τεράστιο θεσμικό και οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα οδηγώντας την χώρα σε αδιέξοδο.
2)Θεωρούν οι διεθνείς οίκοι ότι δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρουσιάσει πλάνο μεταρρυθμίσεων και στο θέμα αυτό οι ξένοι έχουν πολλές ενστάσεις.
3)Για τις τράπεζες οι ξένοι ζητούν να παρουσιαστεί το σχέδιο ανάκτησης των κεφαλαίων του ΤΧΣ και αν μπορεί να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
To σχέδιο κρατικοποίησης των τραπεζών που έχει παρουσιαστεί κατά καιρούς, από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν βρίσκει την αποδοχή των ξένων οίκων.
Να ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότεροι ξένοι οίκοι και κυρίως hedge funds είναι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών.
Η άποψη των funds είναι ότι το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να είναι μέτοχος μειοψηφίας στις ελληνικές τράπεζες αλλά το κράτος δεν μπορεί να ασκεί το management μεταξύ άλλων και λόγω της ΕΚΤ.
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε μια άποψη διαφοροποιημένη σχετικά με την έννοια της κρατικοποίησης καθώς αναφέρθηκε ότι οι φορολούμενοι δηλαδή το ΤΧΣ και οι επενδυτές θα βγουν κερδισμένοι, που αυτό μεταφράζεται ότι θα προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις με στόχο το κράτος να έχει την μειοψηφία και οι ιδιώτες την πλειοψηφία των τραπεζών, θέση που ενέκρινε πριν εβδομάδες με σχετική πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ.
4)Εστιάζονται στο πως θα αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό με βάση την αριστερή πρόταση άπαξ και η Ελλάδα θα παραμείνει εκτός αγορών για εύλογο χρονικό διάστημα»
Το στέλεχος της Barclays Capital που μίλησε στο www.bankingnews.gr είναι αποκαλυπτικό αλλά είναι γεγονός ότι είναι θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνομιλεί με διεθνείς επενδυτικούς οίκους είναι αρνητικό ότι οι ξένοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον ΣΥΡΙΖΑ…λίγους μήνες πριν θεωρητικά αναλάβει την διακυβέρνηση της Ελλάδος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το παρελθόν έχει γίνει πιο ανεκτός από τους διεθνείς επενδυτές, αλλά ακόμη υπάρχει καχυποψία για το κυβερνητικό του πρόγραμμα.

www.bankingnmews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης