Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου πλήττει εκ νέου το ρούβλι

Ρωσία: Η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου πλήττει εκ νέου το ρούβλι
Υποτιμημένο χαρακτήρισε το νόμισμα ο ρώσος υπουργός Οικονομικών, Α. Σιλιουάνοφ
Η νέα υποχώρηση που κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου έπληξε για μια ακόμη φορά το ρωσικό νόμισμα, ρούβλι, παρά τις δηλώσεις του ρώσου υπουργού Οικονομικών ότι πλέον είναι πολύ φθηνό νόμισμα.
Το ρούβλι υποχώρησε περί το 2,4% έναντι του δολαρίου, στα 52,90 ρούβλια.
Τη Δευτέρα το ρούβλι είχε υποχωρήσει στο ιστορικό ρεκόρ των 53,95 ρουβλίων, εξαιτίας της πρόσφατης κατρακύλας της τιμής του.
Όπως επισήμανε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ο ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλιουάνοφ, το ρούβλι είναι υποτιμημένο.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η παρούσα ισοτιμία του ρουβλίου αντιστοιχεί σε τιμή του πετρελαίου σημαντικά κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι» και εκτίμησε ότι με το πετρέλαιο στα 80 δολάρια το βαρέλι, η ισοτιμία με το δολάριο θα μπορούσε να είναι κάτω από τα 45 ρούβλια το 2015.
Ο συνδυασμένος αντίκτυπος χαμηλών τιμών πετρελαίου, γεωπολιτικών εντάσεων και κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ενισχύουν τις πιέσεις στο ρωσικό νόμισμα, το οποίο τη Δευτέρα υποχώρησε κατά 6% έναντι του δολαρίου σε μία μόλις ημέρα, που αποτελεί τη χειρότερη συνεδρίαση από την οικονομική κρίση του 1998.
Πέραν των πιέσεων αυτών, αυτό τον μήνα οι ρωσικές τράπεζες και επιχειρήσεις θα πρέπει να αποπληρώσουν χρέος περί τα 30 δισ. δολάρια, αυξάνοντας την εσωτερική ζήτηση για δολάρια.
Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το 2015 το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,8%, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης στο 1,2% από περίπου 0,5% το 2014.
Σημειώνεται ότι το ρωσικό ρούβλι παρουσιάζει τη χειρότερη επίδοση φέτος, μετά το ουκρανικό γρίβνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης