Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΒΕΑ: Χωρίς αντίκρισμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

ΒΕΑ: Χωρίς αντίκρισμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ
Ζητά την αναπροσαρμογή του ορίου μεγίστης κατανάλωσης ρεύματος για την εξασφάλιση χαμηλότερου τιμολογίου
Την ανάγκη αναπροσαρμογής του ορίου μέγιστης κατανάλωσης ρεύματος για την εξασφάλιση χαμηλότερου τιμολογίου τονίζει η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
Όπως επισημαίνεται σε επιστολή του προέδρου του ΒΕΑ, Παύλου Ραβάνη, προς τη διοίκηση της ΔΕΗ και της ΡΑΕ και λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες μελών του Επιμελητηρίου, η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν καταναλώνει ρεύμα περισσότερο από 50MW, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνει καμία έκπτωση ετησίως, αφού το όριο είναι άνω των 1000MW.
Στην επιστολή το ΒΕΑ εκφράζεται η πλήρης αντίθεση αλλά και αγανάκτηση για τον τρόπο εφαρμογής της νέας εκπτωτικής πολιτικής της ΔΕΗ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επισημαίνεται ότι «τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις απειλούνται με οριστική κατάρρευση, τόσο λόγω των οικονομικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν με τις φορολογικές επιβαρύνσεις όσο και από το πολύ υψηλό κόστος ενέργειας, δημιουργώντας έτσι ένα ανελαστικό έξοδο που επηρεάζει σημαντικά και το κόστος των προϊόντων αλλά κυρίως αποθαρρύνει σημαντικά τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και τελικά απομακρύνει τους εθνικούς στόχους της ανάπτυξης και της απασχόλησης».
Η εφαρμογή της νέας εκπτωτικής πολιτικής, τονίζεται, «φαίνεται να μην αφορά το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεδομένου ότι για να λάβουν έκπτωση σε ετήσια βάση πρέπει να έχουν κατανάλωση ρεύματος τουλάχιστον 1GWh και μάλιστα σε εποχές που επιβάλλεται εξοικονόμηση ενέργειας».
Παράλληλα, σημειώνεται ότι «μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε χώρους όπως αρτοποιεία, συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ. όσο αποδοτικές και αν είναι καταναλώνουν ρεύμα από 50.000 έως 100.000 KW δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 50 MW.
»Η ΔΕΗ όμως θα εφαρμόζει το μειωμένο τιμολόγιο όταν η επιχείρηση έχει κατανάλωση που ξεπερνά τα 1000 MW.
»Γίνεται κατανοητό με τον πιο κατάδηλο τρόπο ότι υπό αυτές τις συνθήκες το νέο εκπτωτικό τιμολόγιο αποτελεί «κενό» γράμμα για το σύνολο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
»Αν όντως στρατηγική σας επιλογή είναι η στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας και δεδομένου ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αποτελούν την βάση της ελληνικής οικονομίας, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αναπροσαρμογής του εκπτωτικού τιμολογίου που πρόσφατα ανακοινώθηκε σε επίπεδο ετήσιας κατανάλωσης από 50.000 KW έως 100.000 KW, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ένταξης και των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
»Επισημάνουμε και πάλι την ευθύνη όλων μας να συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας στη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, προκειμένου να μπορέσει να αντέξει σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας», καταλήγει η επιστολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης