Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brookings: Η πολιτική αβεβαιότητα σκοτώνει την Ελλάδα - Κόμμα super market o ΣΥΡΙΖΑ

tags :
Brookings: Η πολιτική αβεβαιότητα σκοτώνει την Ελλάδα - Κόμμα super market o ΣΥΡΙΖΑ
Ο πολιτικός κίνδυνος σκοτώνει την ελληνική οικονομία (και πάλι)
Η πολιτική αβεβαιότητα θα ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αναφέρει σε ειδική ανάλυσή του ο καθηγητής Θεόδωρος Πελαγίδης, η οποία δημοσιεύεται στο Ινστιτούτο Brookings.
Σύμφωνα με τον ίδιο, την περασμένη εβδομάδα, ο Joerg Sponer, ένας συνεργάτης του Capital Fund, λέγεται ότι έστειλε ένα σημείωμα (που στη συνέχεια διέρρευσε στα ελληνικά ΜΜΕ) στο οποία περιέγραψε ως ξεκαρδιστικό το πρόγραμμα κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Το περιεχόμενο είναι διασκεδαστικό, καθώς απεικονίζει την απόσταση μεταξύ της ελληνικής «Αριστεράς» από την πραγματικότητα των παγκόσμιων αγορών.
Από τότε, οι εκθέσεις από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Bank of America Merrill Lynch έχουν επιβεβαιώσει, περισσότερο ή λιγότερο, το περιεχόμενο των παρουσιάσεων των συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για όσους είναι εξοικειωμένοι με την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τη δραματική, την αταβιστική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα γενικότερα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πελαγίδη, αυτή η εξέλιξη χρησιμεύει ως προειδοποίηση για όσους πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απλώς άλλο ένα ιδεαλιστικό, ρομαντικό, ευρωπαϊκό κόμμα, που θα προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, μόλις καταλάβει την εξουσία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένας σοβαρός πολιτικός κίνδυνος τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα και όπως οι συναντήσεις δείχνουν και αυτό οι αγορές το τιμολογούν στις τιμές των ομολόγων.
Κατά ειρωνικό τρόπο, αντιπροσωπεύει επίσης τις συνέπειες των παραλείψεων στην εσωτερική πολιτική που η Τρόικα έχει επιβάλλει Ελλάδα, σε συνεργασία με τις διαδοχικές, ανίκανες ελληνικές κυβερνήσεις.
Τα πράγματα όμως γίνονται σοβαρά: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τοποθετούν το ΣΥΡΙΖΑ μπροστά με 5-7 μονάδες.
Δεν είναι έκπληξη.




Αυτό το "σούπερ μάρκετ" κόμμα υπόσχεται σχεδόν τα πάντα σε όλους, καλύπτοντας την πολιτική με ρομαντικές δεσμεύσεις της που θα σταματήσουν την ανθρωπιστική κρίση, την εξαφάνιση της μαύρης αγοράς και της γραφειοκρατίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ελάχιστη σύνταξη κατά περίπου 40% (παρά το γεγονός ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλειας είναι σε κακή κατάσταση).
Επίσης, υπόσχεται να διαπραγματευτεί τη διαγραφή ενός τεράστιου ποσού χρέους.
Φυσικά η τρόικα, με την επιβολή περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, έχει ωθήσει ακόμα και μορφωμένους ψηφοφόρους στα άκρα του πολιτικού φάσματος.
Πράγματι, είναι παράλογο το γεγονός ότι τώρα που υπάρχουν ορισμένοι βλαστοί ανάπτυξης στην οικονομία, οι πιέσεις για μισθολογικές περικοπές είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, αντί να πιέσει την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Εν τω μεταξύ, ο πολιτικός κίνδυνος σκοτώνει την οικονομία (και πάλι).
Ιδού οι αποδείξεις;




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης