Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το «ανατολικό μπλοκ» σχεδιάζει επιδρομή στο αναπτυξιακό πακέτο του Juncker

FT: Το «ανατολικό μπλοκ» σχεδιάζει επιδρομή στο αναπτυξιακό πακέτο του Juncker
Οι χώρες της ανατολικής ΕΕ ετοιμάζονται να διεκδικήσουν σημαντικό μέρος των 315 δισ.
Για αυξημένες προσδοκίες από τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ σχετικά με το νέα αναπτυξιακό πακέτο της Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν λόγο oι Financial Times.
Ειδικότερα το βρετανικό δίκτυο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι ανατολικές χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν επιδρομή στο πακέτο του Juncker».
Σύμφωνα με τους FT η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία φιλοδοξούν ότι ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης των 315 δισ. ευρώ που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, J.C. Juncker, θα τους χορηγηθεί για την ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών τους.
Σε αυτό το μήκος κύματος αξιωματούχοι των παραπάνω χωρών τονίζουν ότι η έντονη εξάρτηση τους από το φυσικό αέριο της Ρωσίας δημιουργεί ανησυχία και φόβο για το μέλλον.
«Θέλουμε να συνεργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο Μάρτιν Povejšil, μόνιμος αντιπρόσωπος της Τσεχικής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι το σχέδιο του κ. Juncker περιλαμβάνει την αξιοποίηση 21 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ως εγγυήσεις, προκειμένου να συλλέξουν ιδιωτικά κεφάλαια που μπορούν να επενδυθούν σε έργα υποδομής. Ωστόσο το συγκεκριμένο σχέδιο, που στοχεύει στην τόνωση των εξασθενημένων οικονομιών του μπλοκ, είχε δεχθεί κριτική από ορισμένους κύκλους, λόγω της έλλειψης σαφών προτεραιοτήτων.
Ο κ. Juncker δήλωσε ότι επιθυμεί τη «διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων και των αγορών. . . αλλά και την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού»- κάτι που έχει ιδιαίτερη προτεραιότητα για τα μέλη της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τη Ρωσία.
Μεταξύ άλλων στο σχέδιο του Juncker περιλαμβάνονται νέοι σταθμοί φυσικού αερίου, διασυνοριακοί αγωγοί και εγκαταστάσεις αποθήκευσης και των διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα οι FT σημειώνουν ότι η ικανότητά των ανατολικών χωρών να διεκδικήσουν το πακέτο του Juncker θα είναι μια ακόμα δοκιμή της πολιτικής ωριμότητας των πρώην κομμουνιστικών χωρών που προσχώρησαν στην ΕΕ πριν από μια δεκαετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης