Τελευταία Νέα
Διεθνή

S&P: Έντονες παραμένουν οι οικονομικές ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης

S&P: Έντονες παραμένουν οι οικονομικές ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης
Υπερδιπλάσιο μέσα σε δέκα χρόνια το συνολικό εξωτερικό χρέος της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας
Στα 1,85 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό χρέος της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας προς τους εξωτερικούς δανειστές, έναντι 875 δισ. ευρώ, προ δεκαετίας.
Το χρέος των εν λόγω χωρών αποτελεί το 18,5% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της Ευρωζώνης το 2013.
Στην έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης αναφέρεται πως η εξισορρόπηση εντός της κοινής ζώνης του ευρώ «φαίνεται να λιμνάζει»
Εντός της Ευρωζώνης βρίσκονται 9 από τις 15 πιο εκτεθειμένες οικονομίες του κόσμου, τονίζει η S&P, η οποία έχει προβεί σε υπολογισμό των χρεών προς μη-ιδιώτες, προσθέτοντας εξωτερικό χρέος και μετοχικούς τίτλους.
«Παρότι έχει παρέλθει μισή δεκαετία μακροοικονομικών προσαρμογών και επαναβαθμονομήσεων, οι ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης παραμένουν σημαντικές», υπογραμμίζει ο οίκος.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι μια διαδικασία αναπροσαρμογής μεταξύ του οφειλέτη και του πιστωτή εντός των χωρών της ευρωζώνης, η οποία ξεκίνησε το 2008, έχει σταματήσει από το 2012 και «φαίνεται να είναι στα πρόθυρα της αντιστροφής».
Ως συνέπεια η οικονομική ανάκαμψη στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης παρεμποδίζεται, παρέχοντας ένα «πολλά υποσχόμενο γόνιμο έδαφος» για λαϊκιστικά πολιτικά κινήματα, κατέληξε ο διεθνής οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης