Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΙΙF: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ποτάμι το πιο πιθανό σενάριο, μετά τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

tags :
ΙΙF: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ποτάμι το πιο πιθανό σενάριο, μετά τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα
Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τις συστάσεις της τρόικας
Επιστρέφουν οι ανησυχίες για τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), σε νέα 5σέλιδη έκθεσή του, υπό τον τίτλο "Greece: Election Worries Return".
Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές του IIF, παρακολουθώντας στενά τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται επί ελληνικού εδάφους, η διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανή, εάν προκύψει αδιέξοδο κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, θα αυξηθούν εκ νέου οι αμφιβολίες για το οικονομικό πρόγραμμα που θα κληθεί να υιοθετήσει.
Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τις συστάσεις της τρόικας, προκειμένου να διατηρηθεί η πρόσβαση της χώρας στα κεφάλαια του ΔΝΤ και την πιστωτική γραμμή της ΕΕ, προκειμένου να ανακτηθεί η πλήρης επιστροφή στις αγορές.
Όπως προειδοποιεί το IIF, η ίδια η απόφαση της Αθήνας για επίσπευση της προεδρικής εκλογής αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο πρόωρης προσφυγής της Ελλάδας στις κάλπες.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει στοιχηματίσει πως μπορεί να πετύχει την αλλαγή κλίματος υπέρ της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Για να επιτύχει τον στόχο συγκέντρωσης των 180 ψήφων που απαιτούνται για την προεδρική εκλογή, η κυβέρνηση εκτιμάται πως θα βοηθηθεί από ορισμένους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πιθανότατα από 8 ανεξάρτητους βουλευτές.
Εάν η Ελλάδα οδηγηθεί τελικά σε πρόωρες εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί νικητής, αλλά δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει αυτοδυναμία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις εξής επιλογές, προκειμένου να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού:
- Το πιο πιθανό σενάριο είναι μια συνεργασία με Το Ποτάμι
- Συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία
- Συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ
- Συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες
Όπως εξηγεί το IIF, η πιο ισχυρή κυβέρνηση από τις ανωτέρω - με αυξημένη στήριξη από την κοινή γνώμη - θα είναι μια συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία.
Αλλά συνιστά τη δεύτερη πιο πιθανή επιλογή, όχι την πρώτη.
"Όποια κυβέρνηση και να προκύψει στην Ελλάδα, σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η έγκαιρη εξυπηρέτηση του χρέους αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα των ελληνικών αρχών.
Όπως όλα δείχνουν, η προτεραιότητα αυτή δεν θα αγνοηθεί, ωστόσο θα τεθεί σε κίνδυνο από τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει διαγραφή του ελληνικού χρέους, αμέσως μόλις καταλάβει την εξουσία", καταλήγει το IIF.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης