Δεκάδες προσφυγές στο ΣτΕ κατά του ΤΑΙΠΕΔ - Κρίνεται στις κάλπες η «επιβίωση» του Ταμείου

Δεκάδες προσφυγές στο ΣτΕ κατά του ΤΑΙΠΕΔ - Κρίνεται στις κάλπες η «επιβίωση» του Ταμείου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει χαρακτηρίσει το ΤΑΙΠΕΔ ως "εκτροφείο σκανδάλων"
Ο ένας μετά τον άλλο οι δήμοι της χώρας αντιδρούν για την παραχώρηση εκτάσεων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.
Η ύπαρξη πάντως του Ταμείου αναμένεται να κριθεί από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, καθώς σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία, τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα οδηγηθεί σε κλείσιμο, αφού, όπως έχει δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας, το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί «εκτροφείο σκανδάλων».
Ήδη πάντως έχουν κατατεθεί προσφυγές από διάφορους δήμους της χώρας οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές και παράνομες, οι σχετικές αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με τις οποίες αποφασίστηκε δημόσια περιουσία να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση.
Στο «χορό» των αντιδράσεων προστέθηκαν προ ημερών και αρκετοί δήμοι της Κρήτης οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η από 27.10.2011 απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων με την οποία παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους μέσω συμβάσεων (διοίκησης, διαχείρισης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης) όλων των κρατικών αεροδρομίων και ειδικά αυτό του αεροδρομίου των Χανίων Κρήτης.
Οι τοπικοί φορείς υποστηρίζουν ότι με την ιδιωτικοποίηση θα δημιουργηθεί ιδιωτικό μονοπώλιο και θα αυξηθεί το κόστος αερομεταφορών, αλλά θα αυξηθεί και η τιμή των εισιτηρίων, ενώ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση της Κρήτης.
Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι με την παραχώρηση παραβιάζεται σωρεία συνταγματικών διατάξεων, αλλά και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Επίσης, η προσφυγή βασίζεται σε νομικά επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με την παραβίαση θεμελιωδών συνταγματικών διατάξεων, όπως η οικονομική ελευθερία και η δημόσια ασφάλεια, ενώ επίσης τεκμηριώνονται ζητήματα παραβίασης του ελεύθερου ανταγωνισμού (δημιουργώντας μονοπωλιακό καθεστώς) και της διμερούς σύμβασης Ελλάδας - Αμερικής σχετικά με την χρήση του Αεροδρομίου της Σούδας.
Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι Δήμοι Χανιών, Πλατανιά, Κισσάμου, Αποκορώνου, Σφακιών, Καντάνου-Σελίνου, Γαύδου, Ρεθύμνου, Αμαρίου, Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου και Ανωγείων, η περιφερειακή ενότητα Χανιών και Ρεθύμνου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Χανίων και Ρεθύμνου, καθώς και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανιών και Ρεθύμνου.

Στη δικαιοσύνη έχουν προσφύγει οι εξής δήμοι:
- Σε δικαστική διαμάχη με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) βρίσκεται ο Δήμος Χερσονήσου Κρήτης προκειμένου να σταματήσει η εκποίηση της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στις Γούρνες και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της έκτασης.
Ο Δήμος Χερσονήσου ζητά την ακύρωση του επίμαχου διαγωνισμού, αφού όπως αναφέρει η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ της περιούσιας του Ελληνικού Δημοσίου για την αξιοποίηση της περιοχής έγινε άνευ ανταλλάγματος για ένα απροσδιόριστο σύνολο περιουσιακών στοιχείων, χωρίς καμία περιβαλλοντική ή κοινωνική μέριμνα.
Επιπλέον στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση του εν λόγω ακινήτου γίνεται υπό καθεστώς αδιαφάνειας, ενώ δεν υπάρχουν θεσμικές εγγυήσεις και ασφαλιστικές δικλείδες για την διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του επίμαχου ακινήτου.
- Ο Δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης που ζητάει να ακυρωθεί η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του «Κάμπινγκ Επανομής», έκταση 3.210.155 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) μαζί με όλες του τις εγκαταστάσεις.
- Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για μία έκταση 151 στρεμμάτων που πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ (Δημοτικό Κάμπινγκ, Δημοτική Πλαζ, Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, αθλητικές εγκαταστάσεις - γήπεδο Μαρακανά). 
- Ο Δήμος Θάσου ζητάει από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η μεταβίβαση στο Ταμείο του λιμένα Θάσου, έκτασης 15.709 τ.μ., της έκτασης Χρυσή Αμμουδιά (181.641 τ.μ.) και έκταση 253.278 τ.μ. στη θέση «Βάλτα» της Σκάλας Ραχωνίου, του Δήμου Θάσου. Στην τελευταία αυτή έκταση υπάρχουν βαλτώδεις αγροί και χερσολίβαδο.
- Ο Δήμος Γορτυνίας Αρκαδίας ζητεί την ακύρωση της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ του «Ξενία Βυτίνας» έκτασης 37.534 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση «Καμπέα». Από τα 37.534 τ.μ. τα 14.450 τ.μ. είναι δημόσια δασική έκταση, όπως αναφέρει, ο εν λόγω Δήμος
- Ο Δήμος Ιστίας - Αιδηψού στρέφεται κατά της μεταβίβασης στο επίμαχο Ταμείο των εγκαταστάσεων των υδροθεραπευτηρίων του ΕΟΤ, που λειτουργούν 21 υδροθεραπευτήρια.
Μάλιστα, τα 5 από αυτά έχουν δικές τους πηγές, ενώ τα υπόλοιπα 16 υδροδοτούνται, από πηγές του ΕΟΤ.

www.bankingnews.grΕλένη Μπότα

BREAKING NEWS