Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η κινδυνολογία για έξοδο της χώρας από το ευρώ λειτούργησε θετικά για την κτηματαγορά

Η κινδυνολογία για έξοδο της χώρας από το ευρώ λειτούργησε θετικά για την κτηματαγορά
Οι φοβισμένοι σπεύδουν να πάρουν ακίνητο
Ο φόβος ή κινδυνολογία των τελευταίων ημερών για έξοδο της χώρας από το ευρώ «ακουμπά» την κτηματαγορά.
Άνθρωποι με σχετικά μικρό «κομπόδεμα» εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων εξαιτίας του «κακού» κλίματος που έφερε η προεκλογική περίοδος.
Τα ανυπόστατα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και η σεναριολογία του Grexit έφεραν αναστάτωση στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που θέλουν να προστατεύουν τα λιγοστά χρήματα που έχουν στη διάθεσή τους μέσα από την αγορά ενός ακινήτου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας E-Real Estates κ. Θέμης Μπάκας αναφέρει στο www.bankinhnews gr ότι οι δηλώσεις των πολιτικών έφεραν πελάτες στις εταιρείες ακινήτων.
Προσθέτει ότι παρότι τα διαθέσιμα χρήματα φθάνουν μόλις στα επίπεδα των 50.000 ευρώ, μας δίνουν εντολή να τους βρούμε ακίνητο αντίστοιχης αξίας.
Οι πρώτες ενδείξεις ήρθαν μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας της εκλογής ΠτΔ και πολλαπλασιάστηκαν με την αποτυχία εκλογής νέου ΠτΔ.
Ωστόσο η συμπεριφορά των πολιτών μέσα από την κτηματαγορά προεξοφλεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών το βράδυ των εκλογών της Κυριακής 25 Ιανουαρίου.
Το ενδιαφέρον των υποψηφίων αγοραστών επικεντρώνεται σε περιοχές όπως είναι η Πετρούπολη, το Αιγάλεω και γενικότερα τα Δυτικά Προάστια, καθώς και περιοχές του κέντρου (Νεάπολη, Εξάρχεια) σε Μοσχάτο και Καλλιθέα.
Αντίθετα οι αλλοδαποί που αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων και συμμετείχαν σε συζητήσεις μετά την αποτυχία εκλογής ΠτΔ , αναθεώρησαν τα αρχικά τους σχέδια και τα μετέθεσαν για τις αρχές Φεβρουαρίου, με τη προοπτική όμως ότι θα έχει κλείσει ο κύκλος της πολιτικής αβεβαιότητας.
Οι ξένοι επενδυτές αναμένουν ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης.
Ο κύκλος των αγοραπωλησιών ακινήτων μπορεί να ανοίξει εξαιτίας της άρσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση άφησε ανοικτό το θέμα ενώ απέφυγε να δώσει νομοθετική και νομική κάλυψη
Τα «κοράκια» των πλειστηριασμών όμως έχουν λάβει θέσεις περιμένοντας τις ευκαιρίες αγνοώντας όμως το προσωπικό δράμα που κρύβεται πίσω από έναν πλειστηριασμό.
Ο κ. Θέμης Μπάκας εκτιμά ότι ο φόβος των επερχόμενων πλειστηριασμών στα 2/3 των εμπορικών τιμών θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για το ακίνητο.
Ο ίδιος εκτιμά ότι στο ενδεχόμενο να αυξηθούν πλειστηριασμοί το επόμενο διάστημα μπορεί να προκαλέσουν νέα πτώση έως 15% στις τιμές των ακινήτων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας E-Rreal Estates θεωρεί αναγκαία τη νομική προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Η τιμή ενός ακινήτου πρέπει να διαμορφώνεται κυρίως από την προσφορά και τη ζήτηση και λιγότερο από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις τόσο σε φορολογικό όσο και σε νομικό επίπεδο.
Πάντως θετικό κλίμα στην αγορά ακινήτων διαπιστώνει και ο αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών κ Γιώργος Ρούσκας, ο οποίος αποδίδει τη μικρή βελτίωση στην άρση εφαρμογής του φόρου υπεραξίας για δύο χρόνια.
Το 2015 και 2016 δεν θα ισχύει ο φόρος με σκοπό την τόνωση της κτηματαγοράς.
Ο κ. Ρούσκας υποστηρίζει ότι το μέτρο είναι στη θετική κατεύθυνση και αναμένει ότι η αλλαγή αυτή θα φέρει συμβόλαια στην αγορά καθώς η απουσία του φόρου θα διατηρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα την τιμή πώλησης ενός ακινήτου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος / ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης