Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wood: Το Ποτάμι ο πιο πιθανός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ – Τα 3 μετεκλογικά σενάρια

Wood: Το Ποτάμι ο πιο πιθανός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ – Τα 3 μετεκλογικά σενάρια
Ποιες μετοχές προσφέρουν ασφάλεια έναντι της μεταβλητότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Τα τρία σενάρια της επόμενης μέρας των ελληνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου αναλύει η Wood στη σημερινή της ανάλυση, εκτιμώντας μεταξύ άλλων ότι ο κίνδυνος ενός Grexit είναι σχετικά μικρός.
Σύμφωνα με την 5σέλιδη ανάλυση της Wood υπό τον τίτλο "Greece’s House of Cards reloaded" (τα ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής επανέρχονται), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, το βασικό σενάριο για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει χωρίς όμως να πετύχει αυτοδυναμία.
Δεδομένου ότι το μόνο κόμμα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόθυμο να συνεργαστεί είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι όμως δεν φαίνεται να πιάνουν το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, ο μόνος άλλος δυνητικός κυβερνητικός εταίρος είναι το Ποτάμι.
Αυτό το κόμμα θα πρέπει να κερδίσει περίπου 20 έδρες, ενώ έχει ήδη δηλώσει την προθυμία του να ενταχθεί σε ένα συνασπισμό είτε με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ.
Ωστόσο, η εσωκομματική σκληρή-αριστερά μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ικανοποιημένη με μια τέτοια συμμαχία.
Έτσι, σε αυτό το σενάριο, οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποφασίσει για το αν θα συνεργαστούν με το Ποτάμι, ή να σύρουν τη χώρα σε άλλον έναν γύρο εκλογών.
Η Wood θεωρεί εξαιρετικά απίθανο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ.
Έτσι, κατά την άποψή της, τα βασικά σενάρια είναι τα εξής:
1) Απόλυτη πλειοψηφία για το ΣΥΡΙΖΑ
2) Κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι ή
3) Νέος γύρος εκλογών.

Τα σενάρια Grexit επανεμφανίζονται:
Κατά τη γνώμη της Wood, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι εξαιρετικά απίθανη, αφού ο ελληνικός πληθυσμός είναι έντονα προσανατολισμένος υπέρ της παραμονής στο ευρώ.
Έτσι, αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να συμφωνήσει με την τρόικα το Φεβρουάριο / Μάρτιο και η ΕΚΤ διακόψει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, τότε η χώρα πολύ γρήγορα θα οδηγηθεί σε ένα άλλο σύνολο των εκλογών.

Πώς να τοποθετηθούν οι επενδυτές στην αστάθεια:
Η Wood πιστεύει ότι η αγορά είναι πιθανό να παραμείνει ευμετάβλητη, ακόμη και μετά τις εκλογές, όσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τρόικας και της νέας κυβέρνησης θα παραμείνουν στο επίκεντρο.
Έτσι, αν και οι αποτιμήσεις είναι πολύ ελκυστικές, το κόστος των ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές μετοχές είναι πιθανό να παραμείνει σε πολύ υψηλά βραχυπρόθεσμα.
Εν όψει αυτής της αστάθειας της αγοράς και η αβεβαιότητας, η Wood εκτιμά ότι οι καλύτερες επιλογές είναι εκείνες οι εταιρείες με ποιότητα στο ενεργητικό τους, όπως ο ΟΤΕ και η Jumbo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης