Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λοβέρδος: Τερατώδης η διατύπωση για τα Μάρμαρα - Αποσύρεται το βιβλίο της Γ’ Λυκείου

Λοβέρδος: Τερατώδης η διατύπωση για τα Μάρμαρα - Αποσύρεται το βιβλίο της Γ’ Λυκείου
Bιβλίο της Γ΄Λυκείου κάνει λόγο για "μεταφορά" των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αγγλία
(upd) Ως «τερατώδη» χαρακτηρίζει ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, την αναφορά βιβλίου της Γ’ Λυκείου περί «μεταφοράς» των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αγγλία.
Ειδικότερα, μετά τις αποκαλύψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ύπαρξη χωρίου στο βιβλίο «Ιστορία της Τέχνης» στο οποίο γίνεται λόγος για «μεταφορά» των Μαρμάρων, ο υπουργός Παιδείας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση, προαναγγέλλοντας την απόσυρση του επίμαχου βιβλίου:
«Πρόκειται για τερατώδη διατύπωση! Είναι βιβλίο που εκδόθηκε το 2003. Έδωσα εντολή στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να προχωρήσει άμεσα στην αποστολή πρότασης προς την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας, για οδηγίες διδασκαλίας, ώστε οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα να δίνουν τις ορθές πληροφορίες προς τους μαθητές. Άλλωστε, το βιβλίο θα αποσυρθεί την επόμενη σχολική χρονιά»





Η αποκάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ
Σε μία απίστευτη αποκάλυψη προβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καταγγέλλει πως το βιβλίο του μαθήματος «Ιστορία της Τέχνης», το οποίο διδάσκεται στη Γ’ Λυκείου, κάνει λόγο για «μεταφορά» και όχι… «κλοπή» ή «υφαρπαγή» των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Όπως καταγγέλλει ο Τ. Κουράκης, επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, το επίμαχο βιβλίο αναγράφει τα εξής σχετικά με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα:
«Όμως με τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αγγλία από το Λόρδο Έλγιν, το 1806, για πρώτη φορά οι καλλιτέχνες των ευρωπαϊκών χωρών μπόρεσαν να δουν και να θαυμάσουν από κοντά έργα της ακμής της ελληνικής γλυπτικής».








Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Το βασικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου, ότι "καλύτερα που τα Μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο διότι τα βλέπει περισσότερος κόσμος" υιοθετεί το βιβλίο της Ιστορίας της Τέχνης της Γ' Λυκείου, το οποίο αναφέρει : "Όμως με την μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αγγλία από το Λόρδο Έλγιν, το 1806, για πρώτη φορά οι καλλιτέχνες των Ευρωπαϊκών Χωρών μπόρεσαν να δουν και να θαυμάσουν από κοντά έργα της ακμής της Ελληνικής γλυπτικής"».
Είναι αδιανόητο, να διδάσκονται οι μαθητές ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα "μεταφέρθηκαν". Τα Γλυπτά του Παρθενώνα - τα οποία δεν είναι σκέτα "μάρμαρα" αλλά έργα γλυπτικής τέχνης ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής αξίας-αποσπάστηκαν βιαίως από το Μνημείο τους, καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη "μεταφορά" τους και εν κατακλείδι εκλάπησαν από το Λόρδο Έλγιν, ο οποίος τα μεταχειρίστηκε σαν προσωπικά του λάφυρα.
Είναι πράγματι αυτός ο τρόπος με τον οποίο θα διδάξουμε στους μαθητές μας το σεβασμό στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς; Έτσι θα διαχειριστούμε τον Πολιτισμό μας; Με τέτοια κείμενα που διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα και τις παραμέτρους τους θα διεκδικήσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης